Het Kromme-Rijngebied

Tijdschrift van de Historische Kring
Tussen Rijn en Lek

Terra sigillata: het wedgwood van de Romeinen

Een bijzondere expositie over het luxe roodglanzende Romeinse aardewerk uit de klassieke oudheid, genaamd ‘terra sigillata’ in Het Oude Station, Stationserf 99 in Houten.

Kom, geproduceerd in Zuid- Gallië/Montans , uit de 1ste helft van de 1ste eeuw na Chr., vindplaats Vechten (RMO, Leiden)

Kom (Type: Drag 29), stempel SALVE, productie Zuid- Gallië/Montans , uit de 1ste helft van de 1ste eeuw na Chr., vindplaats Vechten (RMO, Leiden)

De organisator van de tentoonstelling, de Archeologische werkgroep ‘Leen de Keijzer’, is er in geslaagd om topstukken in bruikleen te verwerven van het Rijksmuseum van Oudhe- den te Leiden, het Provinciaal Utrechts Genoot- schap, het Provinciaal Utrechts Depot en enkele particuliere collecties. Het overgrote deel van de getoonde stukken is afkomstig uit opgravingen in het Romeinse fort Vechten bij Bunnik en de directe omgeving van Houten. De unieke expositie is nog tot begin mei 2014 iedere dinsdag en zaterdag te zien op de zolder van het Oude Station, Stationserf 99 te Hou- ten. U kunt alles hierover vinden op www.archeologiehouten.nl.

Wat is terra sigillata en waar komt de naam vandaan?

Fragment met gladiatoren, vindplaats Vechten (Particuliere collectie)

Fragment met gladiatoren, vindplaats Vechten (Particuliere collectie)

Terra sigillata is glanzend roodachtig aardewerk, dat in de Romeinse tijd gedurende enkele eeuwen werd gemaakt. Het was voornamelijk tafelservies: kommen, schalen, bekers en borden. De vorm van deze producten is afgeleid van zilveren en bronzen vaatwerk, dat alleen de elite zich kon veroorloven.
Het tafelservies van terra sigillata kwam al spoedig binnen het bereik van minder vermogende huishoudens en werd ook in het Romeinse leger volop gebruikt.

Pottenbakkers maakten terra sigillata vaak in productiecentra op een min of meer industriële manier. Het was meestal van hoge kwaliteit en werd zeer gewaardeerd. Handelaren exporteerden hun producten naar alle uithoeken van het Romeinse rijk, en zelfs ver daarbuiten. Zo is het ook in ruime mate in onze omgeving terecht gekomen.
 
En verder:

Vijf eeuwen oud Poortboek van de stad Wijk

Het Poortboek van Wijk (foto Ad van Bemmel)

Het Poortboek van Wijk (foto Ad van Bemmel)

Vergeten bruikleen in het Utrechts Archief: een prachtig perkamenten handschrift van zo’n 270 fraai beschreven pagina’s in een leren band met koperen sloten.
Het handschrift kan zeker een restauratie gebruiken.

Dít is het echte Poortboek van de stad Wijk bij Duurstede! Waarom is dit vijfhonderd jaar oude belangwekkende rechtsboek in Utrecht en niet in Wijk bij Duurstede?

Het Poortboek van Wijk (foto Ad van Bemmel)

Het Poortboek van Wijk (foto Ad van Bemmel)


 

Kosten €7,50

 

Bestellen

‹ Terug naar het overzicht