Nobel streven, Het onwaarschijnlijke, maar waargebeurde verhaal van Ridder Jan van Brederode

06 maart 2019

De beroemde Nederlandse historicus Frits van Oostrom geeft voor ons op 16 mei 2019 een lezing over zijn nieuwste boek.

De voordracht zal, ondersteund door een rijke powerpointpresentatie, gaan over Van Oostroms veelgeprezen jongste boek: Nobel streven. Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode.

(meer…)

Lees verder ›De plundertochten van Maarten van Rossum

24 februari 2019

Op dinsdag 16 april 2019 geeft Sander Wassing een lezing over een berucht veldheer uit de 16e eeuw: Maarten van Rossum onder de titel: De plundertochten van Maarten van Rossum door Holland en het Sticht“Blaken en branden is het sieraad van de oorlog”

De beruchtste veldheer van de zestiende eeuw was Maarten van Rossum (ca. 1490-1555): “Blaken en branden is het sieraad van de oorlog”. Zijn lijfspreuk werd door hem en zijn soldaten omgezet in meedogenloze daden. Kerkklokken, zendboden en rookkolommen aan de horizon waarschuwden mensen dat de ‘gelderaers’ in aantocht waren. Van Rossum stond in de zestiende eeuw bekend als de ‘Gelderse Atilla’ en de ‘gesel van de boeren’.

(meer…)

Lees verder ›Excursie landgoed Maarsbergen

20 februari 2019

Op zaterdag 23 maart 2019 is er een excursie naar landgoed Maarsbergen.

Landgoed Maarsbergen omvat ruim 400 hectare bos, natuur en landschap en ruim 20 gebouwen. Onderdeel van het landgoed is de Historische Buitenplaats Maarsbergen.

Een complex van historisch gebouwde en groene monumenten, in zijn geheel aangewezen als Rijksmonument.

(meer…)

Lees verder ›Buitengewone ledenvergadering

28 december 2018

Voorafgaand aan de lezing op 29 januari is een buitengewone (en zeer korte) ledenvergadering gepland met maar 1 agendapunt , de benoeming van twee nieuwe bestuursleden.

Helaas waren er in het bestuur onlangs 4 vacatures. Daarvan zijn er inmiddels 2 vervuld, waaronder die van penningmeester. Sierk de Jongh uit Houten is bereid deze taak op zich te nemen.

(meer…)

Lees verder ›Lezing Jan Blanken

22 december 2018

Op dinsdag 29 januari 2019 geeft Chris Will een lezing over Jan Blanken, één van de grondleggers van onze Nederlandse trots: de grote waterstaatkundige werken.

Waterstaatsman Jan Blanken (1755-1838), was verbonden aan talloze grote waterbouwkundige werken in Nederland, aangelegd in de beginperiode van de waterstaatszorg onder Keizer Napoleon, maar vooral onder Koning Willem I.

(meer…)

Lees verder ›Mijn stad aan het water

03 december 2018

Wim van Amerongen presenteert zijn nieuwste boek:
Mijn stad aan het water in bomvol Calypsotheater.

Vrijdagmiddag 16 november stroomde het knusse Calyso Theater aan de Grote Markt in Wijk vol met genodigden die de presentatie van het nieuwste boek van Wim van Amerongen kwamen bijwonen.

(meer…)

Lees verder ›De koe op de kaart

10 oktober 2018

Op donderdag 22 november 2018 zal  Hans van Miltenburg een lezing houden over de geschiedenis van de veeteelt onder de titel: Groeten uit de rundveewereld. De lezing vindt plaats  in Cultureel Centrum De Wiese, De Wiese 2, 3998 MD Schalkwijk (030-6011050). Aanvang 20 uur. De zaal is om 19.30 uur open. (meer…)

Lees verder ›Lezing over De Wijkerslooth de Weerdesteyn

16 september 2018

Op woensdag 10 oktober 2018, te Langbroek om 20.00 uur geeft Ad van Bemmel een lezing over het archief van de familie De Wijkerslooth de Weerdesteyn.

Deze belangrijke adellijke familie uit het Kromme Rijngebied heeft hun omvangrijke archief, dat begint in het jaar 1418 en loopt tot het jaar 1919, overgedragen aan het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht. (meer…)

Lees verder ›De archeologische- en historische geheimen van de Kaapse Bossen

01 september 2018

Iedereen kent de Utrechtse Heuvelrug als een uitgestrekt bosgebied waar je plezierig kunt wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden maar dat er in de bossen ook archeologische en historische overblijfselen te zien zijn, is veel minder bekend. (meer…)

Lees verder ›Gezamenlijk programma Kromme Rijnstreek voor de Open Monumentendag 2018

24 augustus 2018

Het landelijke thema voor Open Monumentendag is dit jaar “In Europa”

Voor het derde jaar achtereen werken de OMD-comités Bunnik, Houten en Wijk bij Duurstede samen. Op deze manier willen wij belangstellenden uitnodigen over de grens van de eigen woonkern heen te stappen en andere monumenten te bewonderen. De Kromme Rijnstreek staat er vol mee! (meer…)

Lees verder ›Uitnodiging Hollands Historisch Festijn 11 en 12 augustus Binnenhof Den Haag

29 juli 2018

Het bestuur van de historische kring Tussen Rijn en Lek ontving onderstaande uitnodiging. We geven deze graag aan uw door:

(meer…)

Lees verder ›Beklimming toren Kasteel Sterkenburg

26 mei 2018

Namens het Weteringgenootschap nodigt Klaas Soethout onze verenigingsleden uit voor een bezoek op kasteel Sterkenburg op maandagavond 28 mei 2018 met Alex van Helsdingen (een der eigenaren) kan dan de toren beklommen worden, die uitzicht geeft over het Langbroekerweteringgebied, dat na 1122 ontstond door ontginning.
(meer…)

Lees verder ›Excursie naar Fort Honswijk

26 mei 2018

Zaterdag 2 juni 2018
Rondleiding begint om 10.30 uur
Fort Honswijk

De rondleiding begint om 10.30 uur. Het is de bedoeling dat u op eigen gelegenheid naar Fort Honswijk komt.

Afgesloten van de buitenwereld ligt aan de Lek het fort Honswijk, Een enorm bakstenen verdedigingswerk uit 1846. Het fort is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die van Muiden tot de Biesbosch loopt. Samen met Fort Everdingen aan de overkant van de Lek moest het de doorgang bij de rivier verdedigen.
(meer…)

Lees verder ›Boekpresentatie in Schalkwijk

26 mei 2018

Op vrijdag 22 juni 2018 om 20.00 uur wordt in het Lucashuis, Jhr Ramweg 17 te Schalkwijk het boek gepresenteerd: Blijf mij nabij … Het RK Kerkhof van Schalkwijk 1818 – 2018

Geschreven door Piet Heijmink Liesert. In het boek wordt beschreven hoe men te werk is gegaan bij de aanleg van het R.-K. Kerkhof van Schalkwijk en de ingebruikname daarvan in juni 1818. (meer…)

Lees verder ›Schatten van Vechten – Fectio

24 maart 2018

Toen het nieuwe fort van de Hollandse Waterlinie in 1867 werd gebouwd, stuitten de bouwers op funderingen van een veel oudere versterking. Het bleken resten te zijn van castellum Fectio, een van de eerste Romeinse forten langs de noordelijke Limes. Archeologie stond in ons land toen nog in de kinderschoenen. Echter vanaf het eind van de 19de eeuw tot aan het moment dat het Waterliniemuseum werd gebouwd, is er niet alleen door beroepsarcheologen opgegraven, maar ook door detector- en amateurarcheologen.
(meer…)

Lees verder ›