side bg

Monumentenwerkgroep TReL op de bres voor fort Honswijk

29 november 2017

De Monumentenwerkgroep van Tussen Rijn en Lek is momenteel zeer actief met de plannen omtrent Fort Honswijk. Het fort is door de gemeente Houten aangekocht. Volgens de huidige plannen wordt het fort een evenementenlocatie waar meer dan 100.000 bezoekers per jaar moeten komen, om rendabel te kunnen zijn. Onderstaand brief is vandaag aan alle politieke partijen van Houten gestuurd. (meer…)

Lees verder ›Volksliedjes in Nederland

10 november 2017

Donderdag 9 november 2017 hield Frederiek Eggink een lezing over Volksliedjes in Nederland in de periode 1800 – 1920. Hierbij is ingegaan op de ontwikkeling van Nederlandse volksliederen met name vanaf de vroege 19e eeuw (Romantiek), waarbij in heel Europa weer belangstelling ontstond voor oude (volks)sprookjes, gedichten en liederen.
(meer…)

Lees verder ›Volksliedjes in Nederland ca 1800-1920

20 oktober 2017

Op donderdag 9 november 2017, dus midden in de herfst, zal Frederiek Eggink een lezing verzorgen met de titel ‘Als de zwaluw ons verlaat’ : Volksliedjes in Nederland ca 1800 – 1920.

Deze lezing zal ingaan op de ontwikkeling van Nederlandse volksliederen met name vanaf de vroege 19e eeuw (Romantiek), waarbij in heel Europa weer belangstelling ontstond voor oude (volks)sprookjes, gedichten en liederen. (meer…)

Lees verder ›Historische boekenmarkt 2017

15 oktober 2017

Wie geïnteresseerd is in de historie van zijn woonomgeving of historie in het algemeen verzamelt meestal nogal wat documentatie of heeft soms dubbel materiaal of …… gaat kleiner wonen en wil wat spullen kwijt. Voor die mensen organiseert de historische kring af en toe een historische boekenmarkt. De bedoeling is dat met name particulieren boeken, ansichtkaarten, prenten en ander gedrukt materiaal te koop aanbieden voor liefhebbers. (meer…)

Lees verder ›Workshop veldnamen op 28 oktober 2017

07 oktober 2017

Altijd al willen weten waar de naam De Brink in Houten of Werkhoven vandaan komt? Of waarom boerderij De Noort in Wijk bij Duurstede zo heet? Of wat de achtergrond van de naam van de buurt Het Groenewoud in Cothen of van De Stenen Brug in Langbroek is?

Kortom, waarom heten akkers, boomgaarden, wegen, sloten en boerderijen zoals ze heten?  Wat zeggen die namen over de geschiedenis van het gebied?
(meer…)

Lees verder ›De Beeldenstorm en Alva’s Raad van Beroerten

20 september 2017

In 2016 was het 450 jaar geleden dat de Beeldenstorm begon en in 2017 wordt overal stilgestaan bij het 500ste geboortejaar van de Reformatie. Deze gedenkwaardige gebeurtenissen gingen niet aan de inwoners van het Kromme Rijngebied voorbij. Wat merkten de mensen hier van deze roerige tijden? Deze vraag loopt als een rode draad door de lezing.

(meer…)

Lees verder ›Het Verloren Kerkhof in Werkhoven aan de vergetelheid ontrukt

25 maart 2017

Op vrijdag 24 maart 2017 verzamelden zich rond 12 uur zo’n 25 personen bij een kleine bossage aan de Achterdijk in Werkhoven. Bij het bosje is recent een robuuste picknicktafel met banken geplaatst en …. een informatiebord met het intrigerende verhaal van het Verloren Kerkhofje in Werkhoven.

De heren Bongers en Meerdinkveldboom bedachten dat het aardig zou zijn om van deze plek een soort herinneringsplaats te maken. Via de heer Koning kwam het idee terecht bij Aletta van Embden, bestuurslid van de historische kring. In samenwerking met de gemeente Bunnik, de historische kring Tussen Rijn en Lek, en Johan van Impelen die alle research deed en er een prachtig Werkhovens Verhaal van maakte, is deze droom nu gerealiseerd. (meer…)

Lees verder ›Tussen Rijn en Lek begint aan de volgende 50 jaar

08 januari 2017

Met de start van 2017 is ons jubileum jaar 2016 zelf geschiedenis geworden.

Een toost op 2017!

Op 21 april 1966 werd in het gemeentehuis van Bunnik de historische kring Tussen Rijn en Lek opgericht.

Met een lezing en een eerste ledenvergadering op 25 mei 1966 in de historische locatie Kasteel Beverweerd in Werkhoven startte de historische kring haar activiteiten.

Er zouden er nog vele volgen. Maar liefst 50 mooie, historische jaren zijn intussen voorbij.

En – na een heel leuk en mooi jubileumjaar – beginnen we nu enthousiast en vol goede moed aan ons 51ste jaar. Een terugblik op ons jubileum jaar vindt u onder het item: Jubileum

Lees verder ›Nieuwe expositie in Het Oude Station in Houten

30 december 2016

Archeologische Werkgroep ‘Leen de Keijzer’ bestaat op 1 april 2017 50 jaar. De werkgroep heeft al die tijd voor continuïteit in het archeologisch onderzoek van Houten en omgeving gezorgd. Dat is best bijzonder. In deze tentoonstelling wordt daarbij stilgestaan.

(meer…)

Lees verder ›Het Kromme Rijnsymposium: inspirerende bijeenkomst

23 juni 2016

Voor de 75 deelnemers aan het Kromme Rijnsymposium is het boek van Kees Dekker uit 1983 nog steeds het standaardwerk over het Kromme Rijngebied in de Middeleeuwen. Het door het RHC, de vrienden van het RHC en de historische kring Tussen Rijn en Lek op 4 november 2016 georganiseerde symposium was geanimeerd en inspirerend. Dit laatste ook al omdat de achtergrond van de deelnemers zo divers was.
(meer…)

Lees verder ›Enquête 2015

16 maart 2016

In verband met ons jubileum dit jaar hebben we vorig jaar een enquête gehouden om te peilen wat onze leden van de vereniging vinden en wat voor wensen ze hebben.

Klik hier om de enquête te bekijken.

Lees verder ›Tussen Rijn en Lek begint aan de volgende 50 jaar

29 januari 2016

Met de start van 2017 is ons jubileum jaar 2016 zelf geschiedenis geworden. We beginnen enthousiast en vol goede moed aan ons 51ste jaar, op weg naar de 100! Het bestuur kijkt met veel plezier terug op een mooi en interessant jubileum jaar. Daarin waren de jubileumreceptie, de grote excursie naar Walcheren, de historische landschapswandeling, de jubileumkrant en het symposium bijzondere hoogtepunten. Heel plezierige was dat veel leden hebben aangegeven dat zij deze bijzondere activiteiten waardeerden. Het bestuur heeft veel positieve reacties gehad. (meer…)

Lees verder ›side bg