Mijn stad aan het water

03 december 2018

Wim van Amerongen presenteert zijn nieuwste boek:
Mijn stad aan het water in bomvol Calypsotheater.

Vrijdagmiddag 16 november stroomde het knusse Calyso Theater aan de Grote Markt in Wijk vol met genodigden die de presentatie van het nieuwste boek van Wim van Amerongen kwamen bijwonen. (meer…)

Lees verder ›De koe op de kaart

10 oktober 2018

Op donderdag 22 november 2018 zal  Hans van Miltenburg een lezing houden over de geschiedenis van de veeteelt onder de titel: Groeten uit de rundveewereld. De lezing vindt plaats  in Cultureel Centrum De Wiese, De Wiese 2, 3998 MD Schalkwijk (030-6011050). Aanvang 20 uur. De zaal is om 19.30 uur open. (meer…)

Lees verder ›Lezing over De Wijkerslooth de Weerdesteyn

16 september 2018

Op woensdag 10 oktober 2018, te Langbroek om 20.00 uur geeft Ad van Bemmel een lezing over het archief van de familie De Wijkerslooth de Weerdesteyn.

Deze belangrijke adellijke familie uit het Kromme Rijngebied heeft hun omvangrijke archief, dat begint in het jaar 1418 en loopt tot het jaar 1919, overgedragen aan het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht. (meer…)

Lees verder ›De archeologische- en historische geheimen van de Kaapse Bossen

01 september 2018

Iedereen kent de Utrechtse Heuvelrug als een uitgestrekt bosgebied waar je plezierig kunt wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden maar dat er in de bossen ook archeologische en historische overblijfselen te zien zijn, is veel minder bekend. (meer…)

Lees verder ›Gezamenlijk programma Kromme Rijnstreek voor de Open Monumentendag 2018

24 augustus 2018

Het landelijke thema voor Open Monumentendag is dit jaar “In Europa”

Voor het derde jaar achtereen werken de OMD-comités Bunnik, Houten en Wijk bij Duurstede samen. Op deze manier willen wij belangstellenden uitnodigen over de grens van de eigen woonkern heen te stappen en andere monumenten te bewonderen. De Kromme Rijnstreek staat er vol mee! (meer…)

Lees verder ›Uitnodiging Hollands Historisch Festijn 11 en 12 augustus Binnenhof Den Haag

29 juli 2018

Het bestuur van de historische kring Tussen Rijn en Lek ontving onderstaande uitnodiging. We geven deze graag aan uw door:

(meer…)

Lees verder ›Beklimming toren Kasteel Sterkenburg

26 mei 2018

Namens het Weteringgenootschap nodigt Klaas Soethout onze verenigingsleden uit voor een bezoek op kasteel Sterkenburg op maandagavond 28 mei 2018 met Alex van Helsdingen (een der eigenaren) kan dan de toren beklommen worden, die uitzicht geeft over het Langbroekerweteringgebied, dat na 1122 ontstond door ontginning.
(meer…)

Lees verder ›Excursie naar Fort Honswijk

26 mei 2018

Zaterdag 2 juni 2018
Rondleiding begint om 10.30 uur
Fort Honswijk

De rondleiding begint om 10.30 uur. Het is de bedoeling dat u op eigen gelegenheid naar Fort Honswijk komt.

Afgesloten van de buitenwereld ligt aan de Lek het fort Honswijk, Een enorm bakstenen verdedigingswerk uit 1846. Het fort is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die van Muiden tot de Biesbosch loopt. Samen met Fort Everdingen aan de overkant van de Lek moest het de doorgang bij de rivier verdedigen.
(meer…)

Lees verder ›Boekpresentatie in Schalkwijk

26 mei 2018

Op vrijdag 22 juni 2018 om 20.00 uur wordt in het Lucashuis, Jhr Ramweg 17 te Schalkwijk het boek gepresenteerd: Blijf mij nabij … Het RK Kerkhof van Schalkwijk 1818 – 2018

Geschreven door Piet Heijmink Liesert. In het boek wordt beschreven hoe men te werk is gegaan bij de aanleg van het R.-K. Kerkhof van Schalkwijk en de ingebruikname daarvan in juni 1818. (meer…)

Lees verder ›Schatten van Vechten – Fectio

24 maart 2018

Toen het nieuwe fort van de Hollandse Waterlinie in 1867 werd gebouwd, stuitten de bouwers op funderingen van een veel oudere versterking. Het bleken resten te zijn van castellum Fectio, een van de eerste Romeinse forten langs de noordelijke Limes. Archeologie stond in ons land toen nog in de kinderschoenen. Echter vanaf het eind van de 19de eeuw tot aan het moment dat het Waterliniemuseum werd gebouwd, is er niet alleen door beroepsarcheologen opgegraven, maar ook door detector- en amateurarcheologen.
(meer…)

Lees verder ›Geografische informatiebronnen voor historisch onderzoek

27 februari 2018

Naar aanleiding van de boeiende en interessante lezing van Eddie Poppe op 30 januari jl. kregen we veel verzoeken om een lijstje met de informatiebronnen die te raadplegen zijn in het kader van historisch (geografische) onderzoek. Wanneer u klikt op deze link, vindt u de presentatie van Eddie Poppe, waar de bronnen genoemd worden. Wanneer u klikt op de pijl rechts(onder) in de zwarte menubalk kunt u door de presentatie scrollen en vindt u de lijst met bronnen.

Lees verder ›Zaterdag 14 april 2018 grote excursie naar Duitsland

26 februari 2018

We bezoeken o.a. Schloss Nordkirchen en het LWL Industrie Museum Schiffshebewerk Henrichburg. Hieronder het programma van deze dag, aangevuld met foto’s die tijdens deze dag zijn gemaakt.

(meer…)

Lees verder ›Op woensdag 14 maart 2018 wordt de geschiedenis van Kasteel Cammingha herschreven

31 januari 2018

Kasteel Cammingha ligt in Bunnik aan de oevers van de Kromme Rijn. Na het vertrek van de laatste bewoners, in het begin van de 20ste eeuw, verviel het tot een ruïne. Eind jaren 50 dreigde de eigenaresse, mevrouw Peek, zelfs met het aanvragen van een sloopvergunning.

(meer…)

Lees verder ›De boeiende geschiedenis van het huis Rotsoord (Utrecht)

09 januari 2018

Peter Sprangers zal ons meenemen op een “reis” door een aantal eeuwen aan de hand van de geschiedenis van het huis Rotsoord.

Deze geschiedenis begint met de aankoop door Adriaen van Oort in 1668 van ‘een seeckere huysinge hofstede met den steenoven, loots, schuure, speelhuys ende duyfhuys mitsgaders voorder getimmer, bepootinge ende beplantinge daer staende, gelegen buiten de Tollesteeghepoorte’. Het lag aan de oostzijde van de Vaartse Rijn, tussen de vaart en de weg. Adriaen van Oort (geboren in 1617) was afkomstig uit Gorinchem en had in 1642 een huis in Utrecht gekocht achter de Twijnstraat, aan de westzijde van de Oudegracht.
(meer…)

Lees verder ›Geografische informatiebronnen voor historisch geografisch onderzoek

27 december 2017

Dinsdag 30 januari 2018
Lezing over Cartomagie
Plaats: Het Wapen van Werkhoven, Herenstraat 31,  3985 RR, Werkhoven. Telefoon: 06-13546668
De zaal is open om 19.30 uur
De lezing begint om 20.00 uur

Kaarten en zeker oude kaarten hebben voor veel mensen iets magisch. Wellicht dat de lezing van Tussen Rijn en Lek over de beroemde Peutinger Kaart een aantal jaren geleden daarom zo goed bezocht was. Met moderne technieken heeft men tegenwoordig nog veel meer middelen om te “toveren” met kaarten en historische gegevens. Eddie Poppe is een cartograaf die met die moderne technieken het verleden nog beter wil ontsluiten. (meer…)

Lees verder ›