side bg

Over onze lezingen

De Historische Kring Tussen Rijn en Lek organiseert jaarlijkse een aantal lezingen, over alles wat met de oude en meer recente geschiedenis van onze regio te maken heeft. De lezingen zijn, tenzij bij grote uitzondering en expliciet vermeld, gratis toegankelijk. U hoeft hiervoor dus géén lid van de vereniging te zijn of te reserveren. Vaak is er plaats genoeg. Daarnaast willen we een open vereniging blijven en niemand (ook onszelf niet!) ergens toe verplichten.

Maar vanwege de wisselende locaties kan het aantal beschikbare plaatsen wisselen. En omdat het ons toch kan helpen een idee te krijgen van het mogelijk te verwachten aantal bezoekers (en te zorgen voor voldoende koffie!) geven we u de mogelijkheid u toch, geheel vrijblijvend, aan te melden. Gebruik bijvoorbeeld het formulier om een vraag te stellen, over deze lezing (of iets anders dat u graag aan ons kwijt wilt). Geen tijd/zin om u aan te melden? Of u weet nog niet zeker of u wel kan? Geen punt, u blijft welkom op onze lezingen!

We proberen steeds ruim vóór de datum van de lezing in onze agenda te plannen. Maar soms doet zich een kans voor om relatief snel iets te organiseren, dus is het verstandig om regelmatig de website te raadplegen.

Bekijk hier het archief met verslagen van onze oudere lezingen

‘Als de zwaluw ons verlaat ……..”

Donderdag 9 november 2017 – dus midden in de herfst – geeft Frederiek Eggink een lezing over Volksliedjes in Nederland van ca 1800 tot 1920 in De Open Hof in Wijk bij Duurstede. De lezing begint om 20 uur de zaal is open om 19.30 uur

Deze lezing zal ingaan op de ontwikkeling van Nederlandse volksliederen met name vanaf de vroege 19e eeuw (Romantiek), waarbij in heel Europa weer belangstelling ontstond voor oude (volks)sprookjes, gedichten en liederen. Allerlei tekstdichters zoals Jan Pieter Heije en vele anderen beijverden zich om eenvoudige bevattelijke teksten op papier te zetten. Componisten als Viotta, Verhulst en de Utrechtse Richard Hol zorgden voor goed in het gehoor liggende melodieën die iedereen mee kon zingen. Sommige liederen uit die tijd zijn nu nog steeds bekend zoals: ‘Op de grote stille heide’, ‘Een karretje op de zandweg reed’, en ‘In een blauw geruiten kiel’ om er enige te noemen.

De lezing laat verder de opkomst van de (nationale) volkszang zien en de voorgeschiedenis van zangbundels als ‘Kun je nog zingen, zing dan mee’. Daarnaast passeren alle mogelijke populaire genres de revue als: romances en balladen, smartlappen, kermis- en soldatenliederen. Enige van deze liederen zullen ook ten hore worden gebracht onder begeleiding van de piano.

Speciaal belicht wordt ook Hendrik Jan van Lummel (1815-1877) hoofdonderwijzer in Houten en Utrecht. Hij stond o.a bekend om zijn schoolplaten en boeken over de 80-jarige oorlog. Maar ook zorgde hij voor de heruitgave van het Geuzenliedboek uit de16e eeuw in 1872. Bij de volksopvoeding- en beschaving hoorden ook het kennisnemen van de oude liederen uit het rijke Vaderlandse Verleden vol heldendaden.

Frederiek Eggink studeerde geschiedenis en muziekgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zij publiceert regelmatig in het blad Oud-Utrecht en houdt lezingen over muziek-historische onderwerpen uit de 19e en begin 20e eeuw. In het verleden hield ze voor de Historisch Kring Tussen Rijn en Lek een boeiende presentatie over het leven van Catharina van Rennes (1858-1940), compleet met muziek en zang.

De Open Hof, Kerkstraatje 4, 3961 AV Wijk bij Duurstede.

side bg