Eerst Kijken, dan Zien

Soms kijk je ergens naar maar valt het toch niet echt op: jammer als het om iets moois gaat. Om een interessante plek bijvoorbeeld, waarvan er in onze regio zoveel zijn. Ze maken onze woonomgeving extra waardevol.

We proberen monumenten in de ruimste zin van het woord onder de aandacht te brengen, dus niet alleen rijks- en gemeentelijke monumenten, maar ook kleine niet beschermde objecten zoals grenspalen, uithangborden, bomen en kleine landschapselementen.

Dit heeft dank zij de welwillende medewerking van de redactie in 2011 geresulteerd in een reeks van twaalf door ons verzorgde maandelijkse artikelen in Het Groentje onder de naam ‘Eerst Kijken, dan Zien’.


Nr. 1 De monumentale deuromlijsting

Het gemeentehuis aan het Kant geeft ons een knipoog naar het verleden. Om achter het gebouw te komen, kun je door een poortje gaan dat ooit de entree was van kasteeltje/landhuis Oud-Wulven. Dat was in 1635 gebouwd aan de Oud-Wulfseweg tussen de huidige begraafplaats en Jeanette-oord (Oud-Wulfseweg 10).
Download het pdf-bestand: Kijken&Zien nr 1


Nr. 2 Het geheim van de gezichtsdeur

Cornelis Matton liet in 1923 een woning bouwen. Het Schalkwijkse aannemersbedrijf van Hannes van der Ven maakte het ontwerp en bouwde het huis. Hannes van der Ven had het vak geleerd in de praktijk en op de avondschool. Daarbij was het maken van zo’n Art Déco voordeur een verplicht examenstuk.
Download het pdf-bestand: Kijken&Zien nr 2


Nr. 3 Boeren aan De Oosterlaak

Wie vanuit Houten over de Beusichemseweg naar ’t Goy rijdt, ziet aan de linkerhand in de verte een viertal boerderijen liggen. Kijkend met de ogen van nu liggen ze wel erg ver van de weg af. Houden die boeren soms van rust? Nee, het heeft niet met de boer van nu te maken, het antwoord op deze vraag ligt ver terug in de tijd.
Download het pdf-bestand: Kijken&Zien nr 3


Nr. 4 Kromakkers bij Honswijk

Akkers in een polder zijn altijd kaarsrecht. Maar bij Honswijk heb je kromme akkers. Hoe kan dat?
Het huidige Eiland van Schalkwijk was tot 1122 erg moerassig met enkele, soms bewoonde, zanderige stroomruggen. De grond werd er sinds de tiende eeuw bewerkt met zware ploegen, zoals de karploeg. Deze karploeg had een vast ploegblad met acht of meer trekdieren ervoor. Om met deze ploeg te keren begon men de draai al op de akker voor te bereiden. Daardoor kregen de akkers uiteindelijk een kenmerkende S-vorm en worden ze kromakkers genoemd.
Download het pdf-bestand: Kijken&Zien nr 4

Nr. 5 Een multifunctioneel transformatorstation

In Schalkwijk staat wel een heel veelzijdig transformatorstation. Het gebouwtje staat op de hoek van de Jhr.Ramweg en de Lange Uitweg. Architect Heinrich Eduard Schulte (1906-1967) ontwierp het transfor- matorstation in 1947 voor de toenmalige Provinciale Utrechtse Electriciteits Maatschappij (PUEM). De topgevels zijn gedecoreerd met betonplaten in de vorm van liggende ruiten. Omdat het gebouwtje ook dienst moest doen als bushalte is het voorzien van een overstekend pannendak. Bovendien zijn er twee zitbanken voor de wachtende buspassagiers.
Download het pdf-bestand: Kijken&Zien nr 5

Nr. 6 Lekker water zonder ijzersmaak

Wat heerlijk als je ’s zomers fris water kunt drinken.
Maar wat als dat water een onaangename kleur, geur en slechte smaak heeft? Soms is dat bij pompwater het geval, vanwege het ijzer dat in grondwater zit. Dat ijzer is niet ongezond – je lichaam heeft ijzer nodig – maar het water is dan niet lekker en je moet er ook geen kleding mee wassen.
Download het pdf-bestand: Kijken&Zien nr 6