Over onze lezingen

De Historische Kring Tussen Rijn en Lek organiseert jaarlijks een aantal lezingen, over alles wat met de oude en meer recente geschiedenis van onze regio te maken heeft. De lezingen zijn, tenzij bij grote uitzondering en expliciet vermeld, gratis toegankelijk. U hoeft hiervoor dus géén lid van de vereniging te zijn of te reserveren. Vaak is er plaats genoeg.

Vanwege de wisselende locaties kan het aantal beschikbare plaatsen wisselen. En omdat het ons toch kan helpen een idee te krijgen van het mogelijk te verwachten aantal bezoekers (en te zorgen voor voldoende koffie!) geven we u de mogelijkheid u toch, geheel vrijblijvend, aan te melden. Gebruik bijvoorbeeld het formulier om een vraag te stellen, over deze lezing (of iets anders dat u graag aan ons kwijt wilt). Geen tijd/zin om u aan te melden? Of u weet nog niet zeker of u wel kan? Geen punt, u blijft welkom op onze lezingen!

We proberen steeds ruim vóór de datum van de lezing in onze agenda te plannen. Maar soms doet zich een kans voor om relatief snel iets te organiseren, dus is het verstandig om regelmatig de website te raadplegen.

Bekijk hier het archief met verslagen van onze oudere lezingen


De plundertochten van Maarten van Rossum door Holland en het Sticht “Blaken en branden is het sieraad van de oorlog”

Dinsdag 16 april 2019
Een lezing door Sander Wassing over één van beruchtste veldheren uit de 16de eeuw: Maarten van Rossum (ca. 1490-1555).

“Blaken en branden is het sieraad van de oorlog”. Zijn lijfspreuk werd door hem en zijn soldaten omgezet in meedogenloze daden. Kerkklokken, zendboden en rookkolommen aan de horizon waarschuwden mensen dat de ‘gelderaers’ in aantocht waren. Van Rossum stond in de zestiende eeuw bekend als de ‘Gelderse Atilla’ en de ‘gesel van de boeren’.

Landsheer Karel V (1500-1558) koesterde de ambitie om alle Nederlandse provincies aan zijn gezag te onderwerpen. Dat betekende dat hij ook het hertogdom Gelre bij zijn gebieden wilde voegen; een ambitie waar de Gelderse hertogen zich uiteraard fel tegen verzetten. De gewone man kreeg de rekening gepresenteerd van het conflict dat tot 1543 steeds hoger opliep. Decennia lang hield Maarten van Rossum in dienst van de Gelderse hertogen door terreur en guerrillaoorlogvoering de Nederlanden in zijn greep. Die dreigingen kwamen in het jaar 1527 dichtbij voor de inwoners van zestiende-eeuws Maartensdijk. Het slot van de bisschop van Utrecht, Huis Ter Eem bij Eembrugge, werd toen door Van Rossum ingenomen. Dit betekende dat soldaten de regio onveilig maakten. Wie was Maarten van Rossum en wat dreef hem? Welke krijgsbuit streek hij op en welke tactieken werden gebruikt? Waren zijn plundertochten succesvol? Deze en andere vragen worden tijdens de lezing aan de orde gesteld.

Zeven jaar geleden besloot Sander Wassing de studierichting te volgen waar zijn hart naar uitgaat: geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Zijn scriptie schreef hij over de Beeldenstorm en Alva’s Raad van Beroerten. Sinds zijn afstuderen in 2013 is hij werkzaam als freelance historicus. Hij organiseert lezingen, schrijft artikelen, verzorgt gastlessen op scholen en verricht archiefonderzoek. In de lezingen die hij geeft, legt hij ik altijd het verband tussen het onderwerp en de lokale geschiedenis. Daarnaast is hij als conservator verbonden aan de Stichting Historisch Museum Hazerswoude.

De lezing vindt plaats in Het Wapen van Werkhoven, Herenstraat 31, Werkhoven. De zaal is open om 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Voorafgaand aan deze lezing de korte reguliere ledenvergadering van 2019, van 19.30 tot 20.00 uur. Meer informatie over de jaarlijkse ledenvergadering staat in de volgende nieuwsbrief.Nobel streven, Het onwaarschijnlijke, maar waargebeurde verhaal van Ridder Jan van Brederode.

Donderdag 16 mei 2019.
De beroemde Nederlandse historicus Frits van Oostrom geeft voor ons een lezing over zijn nieuwste boek.

De voordracht zal, ondersteund door een rijke powerpointpresentatie, gaan over Van Oostroms veelgeprezen jongste boek: Nobel streven. Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode. Ook de “achterkant” van het boek zal aan de orde komen: aanleiding, motieven, werkwijze en onthaal ervan. Voor deze gelegenheid zal de spreker speciale aandacht besteden aan de relaties tussen de familie Brederode en Vianen en omgeving.

Frits van Oostrom

Frits van Oostrom is universiteitshoogleraar in Utrecht. Daarvoor was hij hoogleraar te Leiden en gasthoogleraar aan Harvard University. Ook was hij president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, en voorzitter van de commissie die de Canon van Nederland ontwierp, met 50 vensters. Zijn werk werd vele malen onderscheiden: o.a. met de Spinozaprijs, de AKO literatuurprijs (voor Maerlants wereld) en de Gouden erepenning van de Koninklijke Vlaamse Academie van Wetenschappen.

Nobel streven kreeg onlangs de Libris Geschiedenis Prijs, als – volgens de jury – het beste Nederlandse historische boek van 2017-2018. En…. het bestuur weet uit eigen ervaring dat Van Oostrom een heel boeiend en humoristisch verteller is. Dit mag u dus beslist niet missen.

De lezing vindt plaat in De Engel, Burgemeester Wallerweg 2 in Houten. De zaal is open om 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur. De toegang is zoals altijd gratis.

Wij vinden het erg belangrijk dat de toegang gratis is, zodat zoveel mogelijk mensen de lezingen bij kunnen wonen. Achter in de zaal staat wel altijd een donatie-pot, waarin u eventueel een vrijwillige bijdrage in de kosten kunt deponeren.