Over onze lezingen

De Historische Kring Tussen Rijn en Lek organiseert jaarlijkse een aantal lezingen, over alles wat met de oude en meer recente geschiedenis van onze regio te maken heeft. De lezingen zijn, tenzij bij grote uitzondering en expliciet vermeld, gratis toegankelijk. U hoeft hiervoor dus géén lid van de vereniging te zijn of te reserveren. Vaak is er plaats genoeg. Daarnaast willen we een open vereniging blijven en niemand (ook onszelf niet!) ergens toe verplichten.

Maar vanwege de wisselende locaties kan het aantal beschikbare plaatsen wisselen. En omdat het ons toch kan helpen een idee te krijgen van het mogelijk te verwachten aantal bezoekers (en te zorgen voor voldoende koffie!) geven we u de mogelijkheid u toch, geheel vrijblijvend, aan te melden. Gebruik bijvoorbeeld het formulier om een vraag te stellen, over deze lezing (of iets anders dat u graag aan ons kwijt wilt). Geen tijd/zin om u aan te melden? Of u weet nog niet zeker of u wel kan? Geen punt, u blijft welkom op onze lezingen!

We proberen steeds ruim vóór de datum van de lezing in onze agenda te plannen. Maar soms doet zich een kans voor om relatief snel iets te organiseren, dus is het verstandig om regelmatig de website te raadplegen.

Bekijk hier het archief met verslagen van onze oudere lezingen

 

 

 

Lezing over De Wijkerslooth de Weerdesteyn

Op woensdag 10 oktober 2018, te Langbroek om 20.00 uur geeft Ad van Bemmel een lezing over het archief van de familie De Wijkerslooth de Weerdesteyn.

Deze belangrijke adellijke familie uit het Kromme Rijngebied heeft hun omvangrijke archief, dat begint in het jaar 1418 en loopt tot het jaar 1919, overgedragen aan het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht. Ad van Bemmel heeft het buitengewoon interessante en omvangrijke archief geordend en in kaart gebracht. Hij vertelt over de achtergronden van het archief, over de inhoud en over de onderzoeksmogelijkheden ervan. Ook komt de geschiedenis van de familie en van het huis Weerdesteyn aan bod.

De lezing vindt plaats in Langbroek waar het kasteel van De Wijkerslooth de Weerdesteijn nog steeds staat en zal plaatsvinden in het het nieuwe Dorpshuis De Toekomst, Prinsenplein 3 te Langbroek. Er is ruim parkeergelegenheid. De zaal is open om 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur.


Groeten uit de rundveewereld

Op donderdag 22 november 2018 zal Hans van Miltenburg een lezing houden over de geschiedenis van de veeteelt onder de titel: Groeten uit de rundveewereld

Tussen mens en rund bestaat al eeuwen een bijzondere band. Ooit gehoord van koehoedster Johanna Stortelder, topfokker Kornelis Kuperus, sterke man Milo Barus en kalfvangster Lucille Mulhall? Aan de hand van unieke (en ludieke), historische prentbriefkaarten zal Hans Miltenburg, boerenzoon en oud-inwoner van Schalkwijk, u meenemen in de wereld van het rundvee en de verbintenis met de mens. Hans zal iets vertellen over rassen, het rund als trekdier en tradities en gebruiken met runderen. Daarnaast zal hij ingaan op een aantal interessante aspecten van de melkveehouderij zoals de opkomst van de zuivelindustrie, de melkwinning en de veemarkten. Ook zullen er nog enkele leuke weetjes over historische prentbriefkaarten aan de orde komen.

Hans is als zoötechnisch specialist verbonden aan de Gezondheidsdienst voor Dieren en verzamelt historische prentbriefkaarten over de rundveehouderij. Hij heeft meerdere artikelen over ontwikkelingen in de melkveehouderij gepubliceerd in het vakblad de “Veeteelt” en is samen met Reimer Strikwerda auteur van het boek “Koe op de kaart”.

Veemarkt Vredenburg Utrecht (1907)

De lezing vindt plaats in Cultureel Centrum De Wiese, De Wiese 2, 3998 MD Schalkwijk (030-6011050. Aanvang 20 uur. De zaal is om 19.30 uur open