De plundertochten van Maarten van Rossum

24 februari 2019

Op dinsdag 16 april 2019 geeft Sander Wassing een lezing over een berucht veldheer uit de 16e eeuw: Maarten van Rossum onder de titel: De plundertochten van Maarten van Rossum door Holland en het Sticht“Blaken en branden is het sieraad van de oorlog”

De beruchtste veldheer van de zestiende eeuw was Maarten van Rossum (ca. 1490-1555): “Blaken en branden is het sieraad van de oorlog”. Zijn lijfspreuk werd door hem en zijn soldaten omgezet in meedogenloze daden. Kerkklokken, zendboden en rookkolommen aan de horizon waarschuwden mensen dat de ‘gelderaers’ in aantocht waren. Van Rossum stond in de zestiende eeuw bekend als de ‘Gelderse Atilla’ en de ‘gesel van de boeren’.

Landsheer Karel V (1500-1558) koesterde de ambitie om alle Nederlandse provincies aan zijn gezag te onderwerpen. Dat betekende dat hij ook het hertogdom Gelre bij zijn gebieden wilde voegen; een ambitie waar de Gelderse hertogen zich uiteraard fel tegen verzetten. De gewone man kreeg de rekening gepresenteerd van het conflict dat tot 1543 steeds hoger opliep.

Decennia lang hield Maarten van Rossum in dienst van de Gelderse hertogen door terreur en guerrillaoorlogvoering de Nederlanden in zijn greep. Die dreiging kwam in het jaar 1527 dichtbij voor de inwoners van het zestiende-eeuws Maartensdijk. Het slot van de bisschop van Utrecht, Huis Ter Eem bij Eembrugge, werd toen door Van Rossum ingenomen. Dit betekende dat soldaten de regio onveilig maakten.

Wie was Maarten van Rossum en wat dreef hem? Welke krijgsbuit streek hij op en welke tactieken werden gebruikt? Waren zijn plundertochten succesvol? Deze en andere vragen worden tijdens de lezing aan de orde gesteld.

Zeven jaar geleden besloot Sander Wassing de studierichting te volgen waar zijn hart naar uitgaat: geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Zijn scriptie schreef hij over de Beeldenstorm en Alva’s Raad van Beroerten. Sinds zijn afstuderen in 2013 is hij werkzaam als freelance historicus. Hij organiseert lezingen, schrijft artikelen, verzorgt gastlessen op scholen en verricht archiefonderzoek. In de lezingen die hij geeft, legt hij altijd het verband tussen het onderwerp en de lokale geschiedenis. Daarnaast is hij als conservator verbonden aan de Stichting Historisch Museum Hazerswoude.

De lezing vindt plaats in Het Wapen van Werkhoven, Herenstraat 31, Werkhoven. De zaal is open om 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur.  De toegang is gratis.

‹ Terug naar het overzicht