Mijn stad aan het water

03 december 2018

Wim van Amerongen presenteert zijn nieuwste boek:
Mijn stad aan het water in bomvol Calypsotheater.

Vrijdagmiddag 16 november stroomde het knusse Calyso Theater aan de Grote Markt in Wijk vol met genodigden die de presentatie van het nieuwste boek van Wim van Amerongen kwamen bijwonen.

Het boek: Mijn stad aan het water is het vierde deel van een serie boeken van Wim over Wijk bij Duurstede en het buitengebied in de laatste 100 jaar. In dit rijk geïllustreerde boek herleeft het oude Wijk. Met ontroerende verhalen over het populaire zwembad in de rivier en verdwenen cafés. En met de levensverhalen van Wijks laatste bierbrouwer en Anna Udo. Deze krasse vrouw stierf in het harnas als oudste kastelein van het land, kort voor haar honderdste verjaardag.

Fascinerend is de minutieuze reconstructie van de spraakmakende brandkastkraak en mysterieuze verdwijning van een boer. Maandenlang bleef Wijk in de ban van deze roof en vermissing. De dieven werden gepakt, de boer werd nooit gevonden.

Door haar ligging aan het water is Wijk een bron van inspiratie voor kunstenaars. Dit boek laat een selectie zien van hoe zij mijn stad vereeuwigd hebben. Wijk heeft meer te danken aan haar ligging aan het water. Misschien wel haar ontstaan. Eeuwen geleden trokken de eerste bewoners langs het water op zoek naar een veilige plek om te wonen. Later volgden steenovenarbeiders. Deze arbeidsmigranten maken Wijk tot een echte migrantenstad zoals in dit boek voor het eerst wordt aangetoond. Die arbeiders moesten zwaar, vies en ongezond werk verrichten. Onthullend is hoe ze werden uitgebuit door ‘de heren’. Niet vreemd dat arbeiders hen zagen als vertegenwoordigers van de duivel op aarde.

En dat alles verteld op de authentieke “Van Amerongen manier”, namelijk via de verhalen van vele bijzondere “gewone” mensen die het zelf nog hebben meegemaakt. In het jargon: Oral History.

Wim van Amerongen heeft daarbij wel een heel eigen, vaak luchtige toon gevonden, vooral geïnspireerd door zijn grote betrokkenheid en echte interesse in de mensen, waar hij mee spreekt.

Daarbij verloochent hij niet zijn journalistieke talenten. Mythen, legenden en praatjes worden door hem ook via degelijk onderzoek op waarheid getoetst, waarbij de waarheid niet altijd gelijk is aan de verhalen die de ronde doen. Naast schrijver blijkt Wim ook een boeiend verteller. Geen wonder dat veel aanwezigen het boek gelijk kochten en met hun gesigneerde exemplaar tevreden huiswaarts keerden

Wanneer u meer informatie wilt of het boek via deze site wil bestellen, klik hier

‹ Terug naar het overzicht