De koe op de kaart

10 oktober 2018

Op donderdag 22 november 2018 zal  Hans van Miltenburg een lezing houden over de geschiedenis van de veeteelt onder de titel: Groeten uit de rundveewereld. De lezing vindt plaats  in Cultureel Centrum De Wiese, De Wiese 2, 3998 MD Schalkwijk (030-6011050). Aanvang 20 uur. De zaal is om 19.30 uur open.

Tussen mens en rund bestaat al eeuwen een bijzondere band. Ooit gehoord van koehoedster Johanna Stortelder, topfokker Kornelis Kuperus, sterke man Milo Barus en kalfvangster Lucille Mulhall? Aan de hand van unieke (en ludieke), historische prentbriefkaarten zal Hans Miltenburg, boerenzoon en oud-inwoner van Schalkwijk, u meenemen in de wereld van het rundvee en de verbintenis met de mens. Hans zal iets vertellen over rassen, het rund als trekdier en tradities en gebruiken met runderen.

Daarnaast zal hij ingaan op een aantal interessante aspecten van de melkveehouderij zoals de opkomst van de zuivelindustrie, de melkwinning en de veemarkten. Ook zullen er nog enkele leuke weetjes over historische  prentbriefkaarten aan de orde komen.

Hans  is als zoötechnisch specialist verbonden aan de Gezondheidsdienst voor Dieren en verzamelt historische prentbriefkaarten over de rundveehouderij. Hij heeft meerdere artikelen over ontwikkelingen in de melkveehouderij gepubliceerd in het vakblad de “Veeteelt” en is samen met Reimer Strikwerda auteur van het boek “Koe op de kaart”.

 

‹ Terug naar het overzicht