Op woensdag 14 maart 2018 wordt de geschiedenis van Kasteel Cammingha herschreven

31 januari 2018

Kasteel Cammingha ligt in Bunnik aan de oevers van de Kromme Rijn. Na het vertrek van de laatste bewoners, in het begin van de 20ste eeuw, verviel het tot een ruïne. Eind jaren 50 dreigde de eigenaresse, mevrouw Peek, zelfs met het aanvragen van een sloopvergunning.

Gelukkig werd net op tijd een rijksbijdrage voor de restauratie verkregen en in de jaren 60 werd het gerestaureerd door de familie Peek. Na enkele bestemmingswisselingen vertrok de laatste particuliere bewoner in 2013. Het is daarna verbouwd en doet nu dienst als trouwlocatie en vergadercentrum. In de toekomst kan er wellicht overnacht worden.

In 2013 werd het kasteel voor de eerste keer op Open Monumenten Dag opengesteld voor bezoek. Honderden mensen werden rondgeleid door Kaj van Vliet, Rijksarchivaris van het Utrechts Archief, en Henk Blok. Van te voren hadden deze heren onderzoek gedaan, zich baserend op de literatuur.

Na Open Monumenten Dag 2013 vroegen de eigenaars om meer uit te zoeken over de geschiedenis van dit kasteel. Deze geschiedenis blijkt in de 16e en 17e eeuw heel anders te zijn dan tot nu toe bekend was. Dit alles resulteerde in 2016 in een boek over kasteel Cammingha, de erbij gelegen hofstede De Beesde en de eigenaren en bewoners.

Tijdens de lezing zal stilgestaan worden bij de geschiedenis van het kasteel en de hofstede, en bij de vraag waarom tot op heden hun geschiedenis overal op websites en in publicaties verkeerd vermeld wordt.

Henk Blok (1964) is in 1989 afgestudeerd als historicus aan de Universiteit Utrecht. Zijn eindscriptie ging over de octrooien van de Westindische Compagnie. De vraag die daarbij centraal stond was of de WIC opgericht was in 1621 als handelscompagnie of als oorlogscompagnie tegen de Spanjaarden.

Henk werkt bij een grote verzekeringsmaatschappij, maar doet daarnaast onderzoek naar de geschiedenis van zijn woonplaats Bunnik. Ook heeft hij meegeholpen met de ontsluiting van de Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht en geeft hij lezingen over Bunnikse historische onderwerpen.

De lezing vindt plaats in huize Bunnichem, Burg v.d. Weijerstraat 26, 3981 EJ Bunnik (tel: 030-6569010). De zaal is open om 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur.

Voorafgaand aan deze lezing is er een korte ledenvergadering van 19.30 tot 20 uur. U krijgt hierover nog nadere informatie.

‹ Terug naar het overzicht