Excursie St. Truiden

08 april 2017

Dagexcursie Historische Kring ‘Tussen Rijn en Lek’

De jaarlijks geheel verzorgde dagexcursie gaat dit jaar naar Sint Truiden in België op 8 April 2017. De historische stad maakte een sterke bloei mee vanaf de middeleeuwen, dit toont zij nu met historische bebouwing van o.a. kerken, crypte, fraaie winkelpanden en gebouwen, en vele museale kunstschatten. Gidsen nemen ons met hun wandeling mee naar binnen in naar deze objecten. De unieke fresco-versiering in de ‘Begijnhofkerk’ staat op de UNESCO erfgoedlijst , daar vindt u ook het indrukwekkende Festraetsuurwerk. Na de goed verzorgde lunch wandelen we naar het centrum van de stad en bezoeken we de volgende opjecten: Abdijtoren, Crypte, Academiezaal, Keizerzaal, Onze-Lieve-Vrouwekerk met schatkamer, Kapucijnen-kloostercomplex en het stadhuis.
Hierna heeft u tijd over ter vrije besteding. Op de terugreis krijgt u een uitgebreid drie gangenbuffet aangeboden.

Ga ook mee en geniet van deze voordelige, geheel verzorgde, historische excursie-dag voor slechts €91,50

De excursie

Het Begijnhof is de plaats waar we na de koffie met de gidsen starten met het ochtendprogramma. De Begijnenkerkhofkerk, gewijd aan de H. Agnes, is laat-romaans met vroeg gotische kenmerken. In deze kerk zien we o.a. muur- en pilaarschilderingen, voor die tijd zeer knap gemaakt. Deze belangrijke reeks van 38 stuks is zeer uniek en fraai aangebracht tussen 13de en 17de eeuw. Het 17de-eeuwse orgel is het oudste homogeen bewaarde en bespeelbare orgel van het land. Aan het indrukwekkende astronomische grote uurwerk in de kerk is onafgebroken gebouwd door Festraets van 1937 tot 1942.

Na de lunch volgt de stadswandeling onder leiding van de gidsen door het park naar het historische centrum van Sint Truiden. De Frankische edelman Trudo, die rond 650 in deze vruchtbare streek een kerk en klooster bouwde, maakte deze kleine gemeenschap extra welvarend. De grote abdij en alles wat er later allemaal bij kwam werd uiteindelijk de stad Sint-Truiden. De abdij werd gebouwd in 11de eeuw. De barokpoort (1655) geeft nu een blik op het archeologische kerkveld. Een felle brand in 1975 verwoestte de romaanse abdijkerk, delen werden vervolgens gesloopt en in 1999 werden de contouren op het kerkveld zichtbaar gemaakt. Nu rest er nog de hoge toren van de kerk voor een fraai uitzicht, de crypte uit de 11e eeuw is ook nog aanwezig en wordt bezocht.

De Academiezaal (1845) is een parel van architectuur, ontwerp van architect Louis Roelandt, en wordt gebruikt voor voordrachten en muziekuitvoeringen. Het gebouw heeft een neoclassicistische gevel met een achthoekige zaal, amfitheatrisch gebouwd met een geweldige akoestiek en een bijzonder gedecoreerd plafond. In de Keizerzaal ontvangt men bij gelegenheden de belangrijke gasten. De plafondschilderingen zijn van A. Caldell (1770) en zijn van hoge klasse. Op de eerste verdieping worden de stadsarchieven bewaard.

Onze Lieve- Vrouwekerk met schatkamer kenmerkt zich door zijn zij- en middenbeuk in Demergotiek. De neogotische toren werd ontworpen door Louis Roelandt. Binnen vinden we gesculpteerde sluitstenen, een aantal rijk gepolychromeerde beelden en de prachtige reliekschrijn van de stadsheilige Trudo in verguld koper. Onder de kerk ligt de schatkamer met een prachtige verzameling relieken, religieus vaatwerk en gewaden. Ook de glazenier R. Daniëls heeft fantastisch werk verricht in deze kerk. Het Minderbroeder-complex heeft een 17de-eeuwse kern. De gebouwen liggen rond twee binnenpleinen en in de tuin kun je een restant zien van de middeleeuwse stadsomwalling. De nabij gelegen Kapucijner-kapel (1624) bleef gaaf bewaard en bezit 17de-eeuws houtmeubilair: altaar, preek- en biechtstoelen. Op de Grote markt staat het 18de-eeuws stadhuis, gebouwd rond de middeleeuwse hal en belfort. In de toren staat de gerestaureerde beiaard met 50 klokken, deze staat ook op de UNESCO erfgoedlijst.

Het programma van deze geheel verzorgde historische dagexcursie

10.10 uur Met de bus van ’Triomf Tours’ naar Sint Truiden in België.
Aankomst te Sint. Truiden, koffie of thee met streekspecialiteit. Restaurant ’t Begijntje, Begijnhof 62, Sint Truiden, Tel. 0032 1169 5753 10.45 uur Twee Nederlands sprekende gidsen nemen ons mee in twee groepen en begeleiden ons deze gehele dag in hun boeiende stad Sint Truiden. Start rondleiding over het Begijnplein naar de Begijnhofkerk met fresco’s, orgel en Festraetsuurwerk.
12.45 uur Aankomst bij restaurant ’t Begijntje waar we de lunch gebruiken
13.30 uur Vertrek met de twee gidsen voor de historische stadwandeling met bezoeken aan o.a. Onze-Lieve-Vrouwekerk met schatkamer, de Abdijtoren en de Crypte, Academiezaal, Keizerzaal, Kapucijnerkapel, Stadhuis en de Grote Markt met zijn fraaie panden.
16.00 uur Einde rondleiding door de gidsen.
16.05 uur Na afloop kunt u nog even genieten op een terras of even gaan winkelen.
17.00 uur Vertrek voor de terugreis nabij de achterkant Stadhuis/Abdijtoren (Diesterstraat).
18.30 uur Aankomst in Best voor ons diner (koud- en warm buffet, dessertbuffet en koffie na). Restaurant Quatre Bras, Nieuwstraat 79, 5683 KB Best, Tel. 0499-371450
21.00 uur Vertrek naar Houten.
22.00 uur Aankomst (circa) in Houten en verdere opstapplaatsen, 30 minuten later in Wijk bij Duurstede.

Genoemde tijden en de planning van de bezoeken zijn onder voorbehoud.

Het vertrek is als volgt:

Wijk bij Duurstede om 7.00 uur vanaf het Stadskantoor (Steenstraat)
Cothen om 7.03 uur vanaf de Brink.
Werkhoven om 7.10 uur vanaf de Brink
Odijk om 7.20 uur vanaf ‘Het Wapen van Odijk’ de Meent
Houten om 7.35 uur vanaf het Busstation Molenzoom

Wat u moet weten

• Neemt in ieder geval uw paspoort of legitimatiebewijs mee. Ook moet u goed ter been zijn en goed schoeisel is aan te raden i.v.m. de bestrating en trappen. Huis- of echtgenoten en overige belangstellenden zijn van harte welkom. Volledige naam- en adresgegevens en eventueel mobiele telefoonnr. opgeven van alle deelnemers, alsmede de opstapplaats – dit is o.a. voor de busonderneming en de verzekering.

• Eventuele speciale dieetwensen (vegetarisch, diabetisch, glutenvrij) ook bij aanmelding doorgeven.

Bij de bankoverschrijving s.v.p. nogmaals vermelden voor welke personen u precies betaalt, dit is makkelijk voor de penningmeester. Tijdens het vervoer en het in- en uitstappen bent u verzekerd. Indien gewenst kunt u zelf een aanvullende reisverzekering afsluiten.

Gelijk opgeven is gewenst, het zou jammer zijn als wij u moeten teleurstellen. De ruimte in de te bezoeken monumenten, musea, horeca en ook de BUS is beperkt. Reserveer dus snel, Vol = Vol !!

Aanmelden telefonisch op volgorde van binnenkomst, doe dit direct of zo snel mogelijk, t/m uiterlijk 3 april kunt u zich telefonisch of per e-mail opgeven bij de volgende leden van het bestuur (na 19.00 uur):
Norma Mulder, 0343-591568
Herman Steenman, 030-6342644
Jan van Geest, 030-6562057
Aletta van Embden, 030-6567325

Aanmelden per e-mail is ook direct mogelijk via: hjjsteenman@xs4all.nl. Ook dan uw volledige naam- en adresgegevens per persoon vermelden, opstapplaats en eventuele dieetwensen (vegetarisch, diabetisch, glutenvrij).

Betaling van €91,50 p.p. kunt u na reservering overmaken naar Historische Kring ‘Tussen Rijn en Lek’ te Houten, IBAN/banknr. NL23RABO 0329 8074 98 onder vermelding van: EXCURSIE België 2017 met alle persoonsnamen van elke deelnemer waar voor u betaalt, dit is t.b.v. de penningmeester. Voor annulering na eerdere aanmelding moeten wij u vanaf 31 maart (dit is 8 dagen voor vertrek) helaas een deel van de kosten in rekening brengen. Tot die tijd kunt u kosteloos annuleren

‹ Terug naar het overzicht