Bonifatius en Dorestad Lezing

06 januari 2017

Donderdag 15 december 2016 krijgen we alles te horen over hoe Wynfried-Bonifatius naar Dorestad kwam en wat zijn erfenis is voor onze Lage Landen. In 716 zette Bonifatius (673-754) schermafbeelding-2016-09-10-om-20-59-00vanuit Zuid-Engeland, voor het eerst een voet op het vasteland van Europa, in Dorestad / Wijk bij Duurste ‘waar hij een tijdje vertoefde’. Wat deed hij hier en wat dreef hem?

Wat leverde die eerste reis op? De historische bron meldt ‘grote onrust onder de bevolking’ en ‘door de vervolging van Radbod waren de geestelijken uiteengejaagd’. Was die reis een teleurstelling of een vruchtbare verkenningstocht? Hoe vaak kwam hij nog terug in Dorestad?

In 718 werkte hij weer in deze regio, waarvan Dorestad verreweg de grootste ‘stad’ was. Het had een haar gescheeld of hij was bisschop van Utrecht geworden. Echter, zijn ambities reikten veel verder. Voor hem was heel Europa de akker van God. Daarop was Utrecht maar een kleine stip. Vandaar dat hij de landen van Europa doorreisde, overal het evangelie verkondigde en heel veel energie besteedde aan een goede organisatie van kerken, parochies en dorpsgemeenschappen. Ook zette hij zich in voor culturele ontwikkeling en regulering van feodaal denkende bestuurders en bisschoppen. Je zou hem de eerste echte Europeaan kunnen noemen met wiens hulp de weg gebaand werd voor Karel de Grote. In 754 werd hij vermoord in de buurt van Dokkum. Zat daar een plan achter en er kwam ook niets uit voort?

Aan Bonifatius heeft Europa veel te danken, ook onze lage landen. Dat geldt alle gezindten. Op 15 december veel meer over hem.

schermafbeelding-2016-09-10-om-20-59-41De lezing wordt gegeven door twee prominente leden van het Comité Bonifatius-Dorestad.

Over ‘De monnik die in 716 naar Dorestad voer’ spreekt Kees Slijkerman, voorzitter van het comité Bonifatius-Dorestad (www.dorestadonthuld.nl/bonifatius.html), schrijver, actief in de r.-k. kerk en in de oecumene, in Europa, Nederland en Wijk. Over ‘Bonifatius en de kerstening van Europa’ spreekt ds Pieter L. de Jong, predikant in de Hervormde Gemeente te Wijk bij Duurstede, landelijk bekend als schrijver en boeiende spreker. Beiden schreven ook een hoofdstuk in het boek Bonifatius in Dorestad.

De lezing wordt gehouden in het Wapen van Werkhoven, Herenstraat 31 te Werkhoven. De zaal is open om 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur.

‹ Terug naar het overzicht