Antonio Stradivari - Gitaarbouwer...!

30 oktober 2015

image_00002De naam “Stradivarius” heeft een bijna magische bijklank. Net als Rembrandt, Shakespeare, Einstein, DaVinci, Bach and Mozart, is het een archetype geworden, bijna synoniem met het werk van de meester zelf. Ze roept visioenen op van perfect klinkende violen en de extreme prijzen waarvoor deze op veilingen worden afgehamerd. Vroeg of laat valt deze naam wanneer er over muziekinstrumenten gesproken wordt. Meestal omgeven door een zweem van mysterie. Regelmatig zijn er nieuwsberichten waarin geclaimd wordt dat het “Geheim van Stradivari” of het verloren recept van zijn legendarische lak nu eindelijk gevonden is.

image_00003Veel minder bekend is dat Stradivari behalve de veelgeprezen violen ook andere instrumenten bouwde. Aan de hand van talrijke voorbeelden en anekdotes zal ingegaan worden op het leven, de instrumenten, werkmethoden en mythen rondom deze legendarische ambachtsman. Daarnaast is er speciale aandacht voor de geschiedenis en bouw van de luit en de gitaar. Ook zal een pas ontdekt instrument uit deze streek de revue passeren. Het belooft een muzikale avond te worden!

De uit Langbroek afkomstige Jan van CappelleĀ image_00004(1986) heeft een opleiding Gitaar- en Luitbouw gevolgd aan de Internationale Lutherie School Antwerpen. In een klein atelier in Doorn bouwt hij reconstructies van historische instrumenten, volledig met de hand. Hierbij maakt hij naast de overgeleverde instrumenten ook veel gebruik van historische schilderijen, gravures en beeldhouwwerken. De afgelopen deed hij uitgebreid onderzoek naar de gitaren en werkmethoden van Stradivarius. In januari verscheen zijn boekje “Making Masonite Guitars”, over de bouw van electrische gitaren.

De lezing vindt plaats in De Open Hof, Kerkstraatje 4, 3961 AV, Wijk bij Duurstede (0343-573901)
De zaal is open om 19.30 uur. De lezing begint om 20 uur.

‹ Terug naar het overzicht