Symposium Stadsrechten Rhenen, Wijk bij Duurstede en Vianen

23 oktober 2015

Symposium Stadsrechten Rhenen, Wijk bij Duurstede en Vianen

Op vrijdag 23 oktober 2015 organiseert het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht (RHCZOU) in samenwerking met drie plaatselijk musea en regionale historische verenigingen, een symposium over de drie stadsrechten van Rhenen, Wijk bij Duurstede en Vianen in Theater Calypso op de Markt in Wijk bij Duurstede.

Tijdens dit symposium staan de volgende vragen centraal:

56921-300-228-scale,cropvthc Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de stadsrechten van deze drie steden

Wat is hun betekenis geweest voor de ontwikkeling van elk van deze steden door de eeuwen heen

Waar bevinden zich nog witte vlekken in de kennis van die stedelijke ontwikkelingen

Hoe kunnen die witte vlekken worden ingevuld (opstellen onderzoeksagenda)?

Aan het begin van het symposium – dat wordt voorgezeten door Ad van Bemmel – wordt het gerestaureerde en gedigitaliseerde Poortboek gepresenteerd en overhandigd aan de burgemeester van Wijk bij Duurstede en de voorzitter van het RHC Zuidoost Utrecht. Dit middeleeuwse rechtsboek keert daarmee na 120 jaar terug naar de stad waarin en de burgers waarvoor het is gemaakt.

Daarna volgen een algemene inleiding en drie lezingen over de stadsrechten van Wijk bij Duurstede (1300), Rhenen (1258) en Vianen (1336) door drie deskundige sprekers: Joost Cox, Kaj van Vliet en Huib Leeuwenberg. Het symposium eindigt met een forum en discussie met de zaal. Begin 2016 volgt publicatie van alle teksten in een ‘special’ over deze stadsrechten.

De middag is bedoeld voor inhoudelijk geïnteresseerden uit de drie plaatsen en daarbuiten. Iedereen kan zich tot 10 oktober 2015 gratis aanmelden via het formulier op de website www.3stadsrechten.nl.

Afsluitend is er een borrel met hapje. Er is beperkte ruimte (max. 150 personen) dus wacht u niet te lang met aanmelden: www.3stadsrechten.nl en info@3stadsrechten.nl

Vrijdagmiddag 23 oktober 2015 : 13.30 tot 18.00 uur : Theater Calypso, Markt 4, 3961 BG Wijk bij Duurstede.

‹ Terug naar het overzicht