Sinterklaas

18 september 2015

Op donderdag 26 februari 2015 geeft  Johanneke Bosman een lezing over onze Nederlandse Sinterklaastraditie onder de titel: Sinterklaas, wie kent hem niet?
Na het neerdwarrelen van het stof van de verhitte discussie over Zwarte Piet, wordt het tijd eens met een milde, bedaarde en kalme blik te kijken naar deze traditie. Meer zoals het een oude, wijze Sint betaamt.

Sint Nicolaas, wie kent hem niet? Natuurlijk kennen wij de statige man, met mijter en rode mantel die ieder jaar in Nederland aankomt vanuit Spanje om cadeautjes en gezelligheid te brengen.
Maar waar komen de pepernoten vandaan? Hoe is Sint Nicolaas van bisschop in een klein plaatsje in Klein-Azië een van de meest bekende heiligen geworden van zowel de Oosterse als de Westerse kerk? Hoe komt het dat de Sint met een stoomboot reist? En hoe zit dat eigenlijk met die partner van de Sint, Zwarte Piet?
141215 sintfoto lezing bosmanTijdens de lezing “Sinterklaas, wie kent hem niet?” zullen we in vogelvlucht op de historische, de legendarische en sprookjesachtige achtergronden van het Sint Nicolaasfeest in gaan.
Met grote stappen maken we een reis door zeventien eeuwen (kerk) geschiedenis en bekijken we Nicolaasverhalen van dichtbij om onze Sinterklaas beter te leren kennen.
Johanneke Bosman is na haar studie theologie, religieus ondernemer geworden. Haar bedrijf, NicolaasNeri is een religieuze winkel en een dienstverlenend instituut. Naast een (web)winkel in voornamelijk katholieke artikelen en devotionalia is NicolaasNeri een organisatie die drie vormen van dienstverlening op het (katholiek) religieus gebied aanbied. Johanneke geeft lezingen over Maria, Sint Nicolaas, Hildegard van Bingen en meer.
Ook is Johanneke de initiatiefneemster van de Nationale Sint Nicolaasmarkt welke op 21 november 2015 haar derde editie tegemoet gaat.
De lezing vindt plaats in restaurant  De Engel, Burgemeester Wallerweg 2, 3991 DM Houten, tel: 030-6371554.
De lezing begint om 20 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur.

‹ Terug naar het overzicht