Gekkenwerk

18 september 2015

Donderdag 30 oktober 2014 geeft Cecile aan de Stegge een lezing over de psychiatrische zorg in Nederland in de vorige eeuw: Gekkenwerk.

Ceciel aan de Stegge

Ceciel aan de Stegge

De Bunnikse Cecile aan de Stegge (1957) promoveerde in 2012 aan de Universiteit Maastricht op het proefschrift GEKKENWERK. De ontwikkeling van het beroep ‘psychiatrisch verpleegkundige’ in Nederland, 1830-1980. Dit boek begint omstreeks de vlammende redevoering door Prof. dr. J.L.C. Schroeder van der Kolk tegen de verwaarlozing van krankzinnigen in Nederland op 16 maart 1837 in  het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. Dit protest leidde tot de aanname van de eerste Krankzinnigenwet en tot belangrijke verbouwingen en verbeteringen in het stadsgesticht van Utrecht, het Willem Arntsz Huis. Ook elders vonden verbouwingen en hervormingen plaats en uiteindelijk werd zelfs vakliteratuur voor verplegers en verpleegsters geschreven, met een heuse opleiding en een beschermd diploma tot gevolg. Vandaag de dag kunnen verpleegkundig specialisten in de ggz zelfs geheel zelfstandig ‘behandelaar’ zijn; bijvoorbeeld als case manager van chronisch zieke psychiatrische  patiënten of van ouderen met dementie.  Wat is er tussen 1837 en 2014 gebeurd in en rond de psychiatrie, in het bijzonder in de Provincie Utrecht? En welke rol heeft zelfs de Kromme Rijn nog in deze geschiedenis gespeeld?

U gaat een avond vol inspiratie en mooie foto’s tegemoet. Van de vroegste dwangmiddelen tot aan de ontspanningstherapie in de jaren twintig en dertig; van de benarde tijden gedurende  de Duitse bezetting tot de zeventiger jaren met hun felle protesten tegen ‘het medies model’. Aan de Stegge zal haar publiek ervan doordringen hoezeer de provincie Utrecht met haar talrijke psychiatrische voorzieningen verbonden is met de ontwikkeling van de psychiatrische verpleegkunde. De beoefenaars van dit mooie beroep zijn in haar ogen ‘bondgenoot’ van de zwaksten in de maatschap

De lezing vindt plaats in De Open Hof, Kerkstraatje 4, 3961 AV Wijk bij Duurstede (0343-574565). Aanvang 20 uur, zaal open 19.30 uur.

De uitgestelde lezing van februari 2013 door Wijnand Thoomes over zijn boek ‘Leven met de Lekdijk’, over de boerengemeenschap Tull en ’t Waal in de 17de en 18de eeuw vindt plaats op woensdag 23 april 2014.
Voorafgaand aan deze lezing hebben we een (korte) ledenvergadering, van 19.30 tot 20.00 uur.

‹ Terug naar het overzicht