Kleine excursie naar Landgoed Oostbroek

26 augustus 2015

Op zaterdag 3 oktober 2015 maken we een kleine excursie naar  het landgoed Oostbroek in De Bilt.

We worden verwacht om 10 uur in het hoofdgebouw, waar we ontvangen worden met koffie en een korte presentatie zullen krijgen, over de geschiedenis van het landgoed, die begint in 1122.

Daarna volgt de rondleiding op het landgoed door onze gids Paul Vesters, beleidsmedewerker van het Landschap Erfgoed Utrecht op het gebied van de cultuurhistorie, collectiebeheer van kasteel Loenersloot, restauratie historische parken en beheer van de Utrechtse molens.

Naamloos-1

De geschiedenis van landgoed Oostbroek begint in het jaar 1122. Bisschop Godebald laat in dat jaar de Kromme Rijn afdammen bij Wijk bij Duurstede. De rivier veranderde in een kleine stroom, waardoor het makkelijker werd om de waterhuishouding in het moerassige gebied te regelen. Zo konden de monniken het gebied rond de Kromme Rijn omvormen tot landbouwgrond. Op de plek waar nu landgoed Oostbroek ligt, stichtte de bisschop een Benedictijner klooster. Vanuit hier stuurde hij de ontginningen aan. De naam Oostbroek stamt uit deze tijd. ‘Broek’ staat voor moerassig gebied en ‘oost’ voor de ligging ten oosten van Utrecht.

De monniken bleven tot 1572 in het gebied. In dat jaar werd Oostbroek onder invloed van de Reformatie verbeurd verklaard aan de Staten van Utrecht. In de drie eeuwen daarna werd er regelmatig gebouwd en gesloopt op het landgoed. In 1887 verrees het huidige landhuis. Het parkbos is in dezelfde periode aangelegd door tuinarchitect Van Lunteren. Utrechts Landschap heeft het landgoed in 1978 aangekocht om de laatste strook natuur tussen Utrecht en Zeist veilig te stellen.

Natuur

Op landgoed Oostbroek wisselen loofbossen met oude bomen, moeras, een boomgaard met oude fruitrassen, een kloostertuin en graslanden elkaar af. De graslanden worden deels begraasd door koeien (lakenvelders) en deels gemaaid. Door de variatie komen er veel planten- diersoorten voor.

Het landgoed vormt een belangrijke schakel tussen de natuur in het Kromme Rijngebied en de Utrechtse Heuvelrug. Het is onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur. In 1992 heeft Utrechts Landschap op het landgoed een oude loop van de Kromme Rijn uitgegraven. Deze meander heeft tegenwoordig een rijk onderwaterleven met diverse vissen, kikkers en salamanders.

Kloostertuin

De eigentijdse kloostertuin ligt op precies dezelfde plek als eeuwen geleden. Er is een hoogstamboomgaard en langs de kloostermuur groeit leifruit. Ook een kruidentuin met vlindertuin ontbreekt niet. Vrijwilligers van Utrechts Landschap beheren de kloostertuin. In het landhuis is het kantoor van Utrechts Landschap gevestigd. Verder zijn op Oostbroek diverse natuur- en milieuorganisaties gevestigd, zoals het IVN Consulentschap Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht, De12Landschappen en Landschapsbeheer Nederland.

Anecdote…… Regelmatige luisteraars naar  het radioprogramma op zondagochtend “Vroege Vogels”, horen daar op de zg. Fenolijn elke week Frater Willibrordus met wat hem is opgevallen die week in de natuur, veelal observaties op het landgoed Oostbroek waar hij vlakbij woont.

Voor deze excursie geldt een maximum van 40 personen. U moet zich dus wel even aanmelden. Dat kan bij Norma Mulder. Per mail: norma.han@casema.nl of per telefoon : 0343-591568 (bgg graag een telefoonnummer inspreken dan kunnen we u terug bellen).

‹ Terug naar het overzicht