Kasteel Rijnhuizen in Jutphaas

11 augustus 2015

Op zaterdag 7 juni waren we met 25 geïnteresseerden te gast op kasteel Rijnhuizen. Onze gastheer: Frits Hekkenberg van het Dutch Institute for Fundamental Research (FOM) was zo vriendelijk om zijn vrije zaterdagmiddag te besteden aan Tussen Rijn en Lek.

Een blik op het huidige kasteel Rijnhuizen.

Een blik op het huidige kasteel Rijnhuizen, dat dus uit de 17de eeuw dateert.

Omdat het kasteel in gebruik is als bedrijfsgebouw, konden we niet verwachten wapenkamers en gedekte eettafels aan te treffen. Het gebouw en zijn lange veelbewogen geschiedenis bleken echter interessant genoeg om deze kleine excursie tot een klein feestje te maken.

We wandelen door het prachtige kasteelpark naar kasteel Rijnhuizen

We wandelen door het prachtige kasteelpark naar kasteel Rijnhuizen

Willem Donselaar, lid van Tussen Rijn en Lek en kasteeldeskundige had een interessante inleiding voor ons gemaakt over de geschiedenis van Rijnhuizen.
Waarschijnlijk stond er in de 14de eeuw al een kasteel langs de Vaartsche Rijn. In 1468 wordt Rijnhuizen genoemd in leendocumenten en in 1536 staat het op de lijst van ridderhofsteden in Utrecht. Toen de laatste Van Rijn overleed heeft het kasteel verschillende eigenaren gehad, waaronder Wilhelmina van Riebeeck en Reynoud van Tuyl van Serooskerken. Deze laatste liet het huidige huis in Hollands classicistische stijl herbouwen; dat is het huis zoals we het nu nog kennen. In 1959 kocht de stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) het landgoed Rijnhuizen.

Gastheer Frits Hekkenberg verwelkomt ons op de "bovenbrug", voor belangrijke mensen dus.

Gastheer Frits Hekkenberg verwelkomt ons op de “bovenbrug”, voor belangrijke mensen dus.

Maar ook gastheer Frits Hekkenberg wist het gehoor te boeien met ongelooflijk veel kennis van de nabije geschiedenis en van de reatauratiegeschiedenis.
Het FOM Instituut heeft het kasteel perfect onderhouden. De prachtige Alexanderzaal, zo genoemd naar het enorme geschilderde wandtapijt over Alexander de Grote en de tuinkamer zijn indrukwekkend gerestaureerd. Geen wonder dat het kasteel een geliefde trouwlocatie is. Niet alleen vanwege het gebouw, maar ook de kasteeltuin is meer dan de moeite waard.

De boeiende excursie werd afgesloten met een gezellig drankje in het restaurant in het sousterrain. We waren een mooie ervaring rijker.

Wie het gemist heeft… op zondag 5 oktober 2014 is er een open dag. Dan zijn het kasteel, de tuin en de bedrijfsgebouwen open voor publiek.

‹ Terug naar het overzicht