Joodse stadswandeling archief

11 augustus 2015

VERSLAG Stadswandeling langs de Joodse erfenis in Wijk bij Duurstede.

De lezing (2 april 2015) van Victor Brilleman over de het verdwenen Joodse leven in Wijk bij Duurstede kreeg een vervolg in een stadswandeling op 27 juni waarin Victor de geïnteresseerden meevoerde langs de “erfenis” van het Joodse leven in Wijk. Er was heel veel belangstelling voor zowel de lezing als de stadswandeling. Reden, dat Victor op 27 juni de wandeling in twee groepen (van 25 personen) heeft gedaan.

Unaniem waren de deelnemers van mening dat het een buitengewoon interessante en boeiende wandeling was, vol mooie plekken, die door de verhalen in een ander daglicht kwamen te staan. Victor is een boeiend en humorvol verteller en het weer was ook perfect. Kortom een heerlijk middagje. Hieronder wat plaatjes van de geslaagde wandeling, met dank aan Victor Brilleman.

Stadswandeling Wijk bij Duurstede langs
de (verdwenen) joodse geschiedenis

Deze bijzondere stadswandeling met de focus op de joodse geschiedenis van Wijk vindt plaats op zaterdag 27 juni 2015. Onze gids is Victor Brilleman, die op 2 april een lezing gaf over de joodse geschiedenis van Wijk bij Duurstede. De wandeling begint om 14 uur en start bij het Oude Stadhuis op de Markt in Wijk bij Duurstede.Er zijn intussen zoveel geïnteresseerden dat de wandeling tweemaal gedaan zal worden, om 14 uur en om 16 uur. Beide wandelingen zitten helemaal vol. U kunt zich dus niet meer aanmelden.
De personen die zich aangemeld hebben krijgen nog bericht of ze om 14 of om 16 uur met de wandeling mee kunnen. Er zijn ook mensen die zich hebben opgegeven tijdens de lezing. Daarvan hebben we geen mailadres en geen telefoonnummer. De personen die zich hebben opgegeven tijdens de lezing zijn ingedeeld in de tweede wandeling om 16 uur. Heeft u vragen? Dan kunt u mailen naar: Norma Mulder.
Bellen mag ook: 0343-591568.

De Wijkse synagoge in het pand volderstraat 7, vlak voordat het in 1923 tot woonhuis verbouwd werd.

Drs. Victor Brilleman (1950) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.
Hij verzorgde de Nederlandse tekstbewerking, bibliografie en beeldresearch voor het standaardwerk Pinkas, geschiedenis van de joden in Nederland (1992). Vanaf 1981 is hij rondleider bij het Joods Historisch Museum (waaronder ook Portugese Synagoge en Hollandsche Schouwburg) te Amsterdam, waar hij ook stadswandelingen door Joods Amsterdam geeft en lezingen houdt. Sinds 2000 is hij werkzaam als archivaris bestuurlijke archieven bij de Vrije Universiteit te Amsterdam.
Hij is in zijn vrije tijd onder meer actief als onderzoeker van vroegere Joodse gemeenten in de provincie.
Van 2004 tot 2014 was Victor bestuurslid van het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Vanaf 2006 is hij redactielid (nu redactiesecretaris) van het tijdschrift Misjpoge, kwartaaltijdschrift van de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie.

‹ Terug naar het overzicht