Grote excursie naar Aken

18 april 2015

Grote excursie naar Aken

zaterdag 18 april 2015

De grote excursie ging dit jaar naar Duitsland en bezochten we Aken met het fraaie Stadhuis, de Domkerk en het Dommuseum met de prachtige Schatkamer-collectie.

Koepel van de Dom van Aken

Koepel van de Dom van Aken

 

De Dom in Aken

De Dom in Aken

Aken is een stad met een lange geschiedenis en o.a. zijn beroemde Dom. Aan het begin van de 14e eeuw kreeg de Akense burgerij de resten van de keizerpalts in handen. Op de fundamenten daarvan werd het gotische stadhuis gebouwd. Dit werd in de 17e en de 18e eeuw wederom verbouwd tot een stadspaleis in barokke stijl.

Bij de twee grote stadsbranden in 1656 en 1883 werd het raadhuis zwaar beschadigd. Nu is de noordgevel aan de buitenkant bij de entree gesierd door de beelden van 50 Duitse heersers; Van deze koningen werden er 31 te Aken gekroond.

Binnen het stadhuis bezoeken wij veel vertrekken, o.a. de foyer, de Raadszaal, de Witte en Rode Zaal en de Rijkszaal met de 19e-eeuwse fresco’s van Alfred Rethel bezichtigen. Verder zijn er exacte kopieën van de rijksinsignes en het gotische en barokke interieur van het gebouw te zien.

Hieronder wat foto impressies van deze prachtige excursiedag. De deelnemers waren unaniem in hun lof.


 

 aken start

Een goede start in het zonnige Aken: Kaffee mit Kuchen


SAM_3282fonteinstad aken beweegbaar deel van puppenbrunnen

Aken is een stad met veel fonteinen. Dit is een onderdeel van de Puppenbrunnen uit 1974, gemaakt door Bonifatius Stirnberg. Het leuke is dat de poppen allemaal uit beweegbare onderdelen bestaan. Iedereen kan ze in een andere stand zetten.


SAM_3289Karel de Grot geschilderd door een hollandse meester

In het huidige stadhuis, waar ooit Karel de Grote zijn Palts had met een monumentale nog bestaande kroningszaal, hangen diverse schilderijen van Karel de Grote. allemaal interpretaties, een werkelijk gelijkend portret bestaat er niet. Dit is de visie van een Hollandse meester van rond 1600.


SAM_3295In de Friedenssaale Jan Baron van bossele afgezant in de Vrede van aken 1754

In de witte zaal, barok versierd met veel bladgoud, hingen portretten van de afgevaardigden die in 1748 een einde maakten aan de Oostenrijkse Successieoorlog. Vanuit de 7 Verenigde Nederlanden was daar bijvoorbeeld Jan Baron van Borssele.


 SAM_3309Geinteresseerd gehoor in de grote kroningss=zaal
 

Onze gids had een boeiend verhaal over deze enorme kroningszaal waar maar liefst 30 koningen gekroond werden.


SAM_3321 handtekening karel de grote

Aken mag met recht de Karel de Grotestad genoemd worden. zijn “handtekening” is – behalve zoals hier boven de deuren van de kroningszaal – overal in Aken te zien, tot in de straatklinkers.


SAM_3334 Christuskind van Rickelrathin de domschatkamer brabantse meester vroege 16de eeuw

In de beroemde Domschatkamer zijn heel bijzondere kunstwerken te zien, het gouden borstbeeld van Karel de Grote is wellicht het beroemdst, maar  dit prachtige houten beeldje: het zg. Christuskind van Rickelrath van een Brabantse meester uit de 16de eeuw, maakt ook veel indruk.


SAM_3339 detail beroemd Lotharings kruis

Veel schatten uit de Domschatkamer zijn liturgische voorwerpen, zoals het prachtige Lothariuskruis, een processie kruis uit het jaar 980, rijk versierd met juwelen met in het hart van het kruis een camee van keizer Augustus.


 SAM_3343 Veel te zienen te horen in de dom van aken

Even rustig zitten in de Domkerk, luisterend naar de gids, die een mooi verhaal vertelde over de interessante geschiedenis van dit imposante gebouw, waarvoor Karel de Grote rond het jaar 800 de basis legde.


SAM_3344 het imponerende octogaan achtkantig middendeel van de dom

De klassieke 8-kantige vorm, het octogaan is is het schip van de kerk. Het is een prachtig en rijk versierd gebouw met een schitterend geschilderd gouden dak dat een voorstelling is van het Hemelse Jeruzalem. Een blik naar boven, 31 meter hoog, met als blikvanger de 8 kantige kroonluchter.


SAM_3373 een perfecte afsluiting in Best bij dimple met een superbuffet

De prachtige, zonnige dag werd besloten met een heerlijk buffet in het restaurant Dimples in Best. Unaniem was men in het oordeel, dat dit een heel goed keuze was van de organisatoren Herman Steenman en Frans den Toom. Zij werden dan ook door alle deelnemers hartelijk bedankt voor deze interessante, gezellige en goed georganiseerde dag.

‹ Terug naar het overzicht