De verdwenen molens van het Kromme Rijngebied

20 februari 2014

molen2-150x150Onder het motto: Nederland- Waterland – Molenland komt Gerrit Keunen ons op 20 februari 2014 een unieke kijk geven in het verleden door middel van zijn onderzoek en inmiddels grote kennis van de verdwenen molens in onze regio. Dat waren er heel wat, want tot 1900 waren molens de grote high–tech energieleveranciers. In de Nederlanden stonden er minstens 12.000. Daarvan zijn er nu nog zo’n 1000 over. Het landschap moet er heel anders hebben uitgezien. De vroege bewoners van de lage landen zijn zo’n 1000 jaar geleden begonnen de westelijke helft van ons huidige Nederland te ontginnen. In de eeuwen daarna werd de westelijke helft door menselijke handelen een veilig woongebied, al ligt dit beneden zeeniveau. Sinds ongeveer 1410 de windpoldermolen verscheen in onze streken, is de bodem droog, maar ook langzaam dalend, ook in de zuidoosthoek van de provincie Utrecht.

In het Vaartse Rijngebied bijvoorbeeld werden tot het eind van de 19 de eeuw ook een aantal polders met windmolens bemalen. Zij zijn relatief vroeg vervangen door stoomgemalen.

Gerrit Keunen studeerde Weg- en Waterbouw aan de HTS in Utrecht en werkte 35 jaar bij de (toenmalige) Rijksdienst voor de Monumentenzorg op het gebied van molens, molenbehoud en waterstaat. Hij heeft veel gepubliceerd op dit gebied en is (mede) auteur van het Utrechts Molenboek, dat binnenkort opnieuw uitkomt. Daarin staan de bestaande molens beschreven. Het onderzoek naar de nog bestaande molens, leverde ook unieke vondsten op over verdwenen molens. verdwenen molens van Utrecht. Deze machtige instrumenten zijn interessante studieobjecten, zeker in het perspectief van de eeuwige strijd met het water.

De lezing vond plaats op 20 februari 2014 in Restaurant De Engel.

‹ Terug naar het overzicht