Speurtocht naar Cornelis Dellius en zijn nazaten

24 januari 2013

Op donderdag 24 januari 2013 zal Ad van Bemmel ons vertellen over zijn speurtocht naar de bronnen van het Delliusfonds. Hoe kon Cornelius Dellius , een eenvoudige dorpspredikant uit Cothen onder de rook van Wijk bij Duurstede, zoveel geld vergaren dat daarvan op zijn wens na zijn dood eenondersteuningsfonds voor arme bloedverwanten kon worden gesticht? Een fonds dat anno 2012 nog steeds bestaat, de naam “Stichting Boedel Dellius” draagt en is ondergebracht bij het Elisabeth Weeshuis in Culemborg?

Deze vraag intrigeerde Ad van Bemmel  zo dat hij op zoek gaat naar het antwoord. Het wordt een hele reis. Een reis die hem zelf aan de andere kant vande Atlantische Oceaan in de staat New York (het voormalige Nieuw Nederland) brengt Daar in Albany was de broer van Cornelius predikant geweest. Godefridus Dellius (Cothen 1654) bekeerde talloze Indianen en bemiddelde in de strijd tussen de Englsen en de Fransen. De Gouverneur van New York beloonde hem vorstelijk met maar liefst 3000 virekante meter bosland. Diens opvolger was woedend over die “Dellius Grant”. Godefridus moest met zijn vrouw Isabella de Ridder vluchten naar Europa. Hij werd predikant in Antwerpen en kort daarna in Halsteren en Bergen op Zoom. Na zijn dood in 1738 werd broer Cornelius een vermogend man. Met het overlijden van Cornelius kwam er een eind aan bijna 100 jaar Delliuspredikanten in Cothen In zijn reisverslag gaat Ad van Bemmel ook in op het wel en wee van die predikanten, op hun familie afkomst en op hun ongemakkelijke relatie met de Katholieken. Tijdens zijn reis tekent hij ook de lotgevallen op van he Delliusfonds zelf door de eeuwen heen. U kunt met hem mee op avontuur op 24 januari in de protestantse kerk (Agneskerk) van Cothen. Deze staat aan de Brink 9. De kerk is open vanaf 19.30 uur. De lezing begint om 20 uur.

Ad schreef over deze speurtocht een prachtig boek. Het te koop bij boekhandel Nieskens, Steenstraat 1 in Wijk bij Duurstede voor € 14,50.

In de lezing zijn ook anekdotes opgenomen en ziet u beelden die die niet in het boek zijn terecht gekomen.

‹ Terug naar het overzicht