Excursie Ronse en Doornik 2012

26 mei 2012

crypte st-Hermes

De crypte van de St-Hermes kathedraal

De schatten in de crypte van St Hermes kathedraal

Op zaterdag 21 april vertrok de bus van Triomftours met 54 leden van de historische kring voor de jaarlijkse grote excursie naar Ronse en Doornik in België.
Herman Steenman en Frans den Toom hadden niet voor niets deze Belgische steden uitgekozen: beide steden hebben een unieke, lange en bijzondere geschiedenis.
Na een Belgisch hartelijke ontvangst in Ronse met koffie en een Bommelke bezochten we de 11de eeuwse crypte van de St Hermes kathedraal. Een crypte is een typisch product uit de Romaanse cultuur. Men bouwde ze rond het graf van een heilige. De bedoeling was dat men als bedevaart driemaal rond het graf of de schrijn liep, waarna men hoopte dat de kwaal of het ongemak verholpen was. Daartoe moest er ook altijd een waterput aanwezig zijn, omdat water gold als symbool van leven, genezing en redding. Dit Romaans architectonisch pronkstuk staat op de Unesco Erfgoedlijst. En niet voor niets. De crypte telt 32 zuilen, prachtige natuurstenen muren, een verborgen grafkamer en een waterput met badkamers voor zieke bezoekers, want St Hermes is de beschermer van zenuw- en geesteszieken. De oorspronkelijke 11de eeuwse delen van de romaanse crypte zijn herkenbaar aan het bruin-grijze, soms bijna zwarte ijzerzandsteen

Vanaf het begin van de 19de eeuw is Ronse bekend als textielstad. Met gids Thomas, die een geboren verteller was, bezochten we het Must Textiel museum in Ronse. Hier kregen we een goed beeld van de prestaties op het gebied van weven.
Spectaculair is de zaal met no 40 werkende weefgetouwen, die de mooiste weefsels maken, prachtig linnen, damast, fluweel en indrukwekkend om te zien, hoe snel deze machines werken.

Doornik, Tournai, Tornacum

OLV kathedraal

Ingang van de Onze Lieve Vrouwe kathedraal van Doornik

Onze Lieve Vrouwe kathedraal

Het Roosvenster van de Onze Lieve Vrouwe kathedraal

Na de lunch reden we naar Doornik, Tournai, Tornacum. De drie namen geven al aan dat het hier een stad betreft die vaak speelbal van de geschiedenis is geweest.
Al in de eerste eeuw voor Christus ontstonden op deze plek aan weerszijden van de “levensadre” de Schelde nederzettingen (Tornacum). De stad behoorde achtereenvolgens tot het Romeinse Rijk, het bisdom van Noyon, een zelfstandige republiek, bakermat van de Merovingische dynastie, Frankrijk, Engeland, Henegouwen en België. De stadswandeling die we startten in de regen, is dan ook een wandeling door een veelkleurige geschiedenis. We eindigden onze reis door de tijd in de majestueuze Onze-Lieve-Vrouwe kathedraal met zijn 5 prominente torens. Aan de basis ligt een Romaans gebouw uit de 12de eeuw. Al jaren werkt men aan stabilisatie van en herstelwerk aan de kathedraal. Vandaar dat twee meter onder huidig straat niveau de oude Romaanse fundamenten zichtbaar zichtbaar zijn. Ook de schatkamer van de kathedraal was een bezoek meer dan waard. Met als zeer bijzonder stuk een wandtapijt uit de 14de eeuw, dat op wonderbaarlijke wijze de tand des tijds goed doorstaan heeft.

De dag werd besloten met een lekker dinertje. De deelnemers waren unaniem van mening dat het een prachtige dag was geweest.
Waarvan acte en met dank aan Herman en Frans.

‹ Terug naar het overzicht