side bg

Tussen Rijn en Lek begint aan de volgende
50 jaar

Met de start van 2017 is ons jubileum jaar 2016 zelf geschiedenis geworden. We beginnen enthousiast en vol goede moed aan ons 51ste jaar, op weg naar de 100! Het bestuur kijkt met veel plezier terug op een mooi en interessant jubileum jaar. Daarin waren de jubileumreceptie, de grote excursie naar Walcheren, de historische landschapswandeling, de jubileumkrant en het symposium bijzondere hoogtepunten. Heel plezierige was dat veel leden hebben aangegeven dat zij deze bijzondere activiteiten waardeerden. Het bestuur heeft veel positieve reacties gehad.

Jubileumreceptie

De druk bezochte jubileumreceptie op 22 april 2017 in de grote kerk in Wijk bij Duurstede was ongetwijfeld de belangrijkste jubileumactiviteit, niet in het minst omdat zo’n 200 mensen mensen, leden en andere genodigden waren gekomen om de historische kring ‘Tussen Rijn en Lek’ met een toost te feliciteren met het 50-jarig jubileum en om te genieten van het programma. Voorzitter (en lid van het eerste uur) Otto Wttewaaall gaf een persoonlijk overzicht van de afgelopen 50 jaar en meldde dat het bestuur zeer enthousiast begint aan de volgende 50 jaar.

Barbara de Wit zong loepzuiver nostalgische liedjes en medleys uit de jaren ‘60 en ‘70. Burgmeester Tjapko Poppens uit Wijk bij Duurstede benadrukte het belang van verenigingen als Tussen Rijn en Lek en wenste de historische kring een mooie toekomst die – dat kan niet anders in deze snelle tijden – er zeker anders zal uitzien dan we nu kunnen voorspellen. Hij had voor de jubilerende kring ook nog een verjaarskadootje in de vorm van een cheque van € 750,- .

Daar kan Tussen Rijn en Lek mooie dingen voor haar leden mee realiseren. Cabaretier Vincent Bijloo uit Bunnik besloot het programma met een cabarettesque felicitatie voor Tussen Rijn en Lek. Hij is zelf ook net 50 en wist dit gegeven hilarisch in zijn sketch te verwerken.

Het bestuur toost met alle aanwezigen op een mooie toekomst voor Tussen Rijn en Lek.

Een toost met alle aanwezigen op de toekomst van de vereniging en een gezellig uurtje om met elkaar te praten, een hapje te eten en een feestglaasje te drinken omlijst met de lichtvoetige orgelklanken van organist Pim schipper besloten dit feest.

 

Jubileumkrant

Half april verscheen ook onze jubileumkrant, die huis aan huis bezorgd werd in de gemeentes Bunnik, Wijk bij Duurstede en Houten.

De krant stond vol interessante artikelen, uiteraard over de eerste 50 jaar van de historische kring, maar ook over archeologisch opgravingen, de geschiedenis van het Kromme Rijnlandschap, interviews met leden en het standaardwerk over het Middeleeuwse Kromme Rijngebied van Cees Dekker. We hebben er als vereniging veel leuke reacties op gehad en er hebben aardig wat geïnteresseerden gebruik gemaakt van de jublileumaanbod om voor € 10,- een jaar lid te worden van Tussen Rijn en Lek.

Er zijn extra kranten gedrukt, dus wie de krant gemist heeft of er alsnog een wil hebben kan dat bij Herman Steenman (hermansteenman@xs4all.nl of per telefoon: 030-6342644) melden.

 

Grote excursie naar Walcheren en een historische landschapswandeling

Het is al een jarenlange traditie binnen ‘Tussen Rijn en Lek’, ooit bedacht door Toon de Wit uit Odijk, om éénmaal per jaar met elkaar een geweldige dagexcursie te maken. Gezien de positieve reacties kijken er jaarlijks vele leden er naar uit. In verband met het 50-jarig jubileum gingen we in 2016 ‘in de voetsporen van Cees Dekker’ naar het historisch buitengewoon interessante Walcheren. Prof. dr. Cees Dekker was één van de oprichters van ‘Tussen Rijn en Lek’ en hij kwam zelf uit het Zeeuwse Wemeldinge. In 1980 organiseerde hij de dagexcursie naar Walcheren.

 

In zijn voetsporen bezochten we de oude vissersplaats Arnemuiden met z’n prachtige historische scheepswerf C.A. Meerman, daarna was Middelburg het doel. Een stad vol – nog zichtbare – geschiedenis. Tussen Rijn en Lek kreeg een speciale rondleiding in het Zeeuws Archief in het Van de Perrehuis door twee stadshistorici.

Het was een prachtige dag, die besloten werd met een heerlijk etentje in het gezellige restaurant Boswachter Liesbosch bij Breda.

Op 18 juni jl liepen zo’n 16 personen met bestuurslid Aletta van Embden een bijzondere jubileumwandeling door het unieke Kromme Rijnlandschap. Iedereen was zeer enthousiast. Omdat er meer aanmeldingen waren dan er meekonden werd deze wandeling herhaald op 5 november 2016. Ook toen lag het accent op genieten, maar was er – al wandelend- aandacht voor ontstaan, occupatie, geologie en archeologie van het traject.

Er werd gelopen langs een deel van de Oude Kromme Rijn in het gebied tussen Werkhoven en Cothen. De wandelaars gaven unaniem aan dat zo’n historische wandeling voor herhaling vatbaar is.

Het Kromme Rijn symposium.

Uniek in de geschiedenis van Tussen Rijn en Lek was het (wetenschappelijk) symposium over het standaardwerk van Cees Dekker: ‘Het Kromme Rijngebied in de Middeleeuwen’, uit 1983.

Uitgangspunt was of er wat betreft de hoofdthema’s van het boek de afgelopen 33 jaar nieuwe inzichten zijn ontstaan en zo ja, welke dan? Welke leemten zijn er nog in onze kennis? Hoe kunnen die door verder onderzoek worden ingevuld?

Ad van Bemmel en Ria van der Eerden (van het Regionaal Historisch Centrum in Wijk bij Duurstede) hebben dit voortreffelijk georganiseerd. Voor een uitgebreider verslag (met foto’s) klikt u op de home page op Symposium.

side bg